21. februar 2014

Skulderbladet fra en hund

Naturfund

Jeg har fundet denne knogle på stranden ved Blåvand. Jeg tror det er fra en sæl. Er det det? Spørger Elias Bendtson på 5 år.

Det er et skulderblad, du har fundet. Det er ikke fra en sæl, men du er tæt på. Det er nemlig skulderbladet fra en hund. En pænt stor hund, måske på størrelse med en slædehund. Nu kan man jo sammenligne med tommestokken, men hvis man ikke vidste, hvor stort det var, kunne man også let tro, at det var fra for eksempel en ræv. En rævs skulderblad måler omkring 10 cm på den lange led. Det kunne også ligne en ulvs, men det ville nok ikke være særlig sandsynligt, og desuden ville det være en lille ulv.

Hunde og sæler tilhører begge den orden af pattedyr, som vi kalder rovdyr. Det er cirka 50 millioner år siden, at sælernes og hundenes fælles forfader levede, men både deres skeletter og kranier ligner stadig hinanden meget. For eksempel er deres skulderblade temmelig ens. Det skulderblad, du fandt, er cirka på størrelse med skulderbladet fra en spættet sæl, som der er mange af langs de danske kyster. Men kigger man godt efter, vil man bemærke, at sælens skulderblad er bredere og krummer lidt til den ene side. Så sæl var ikke noget dårligt gæt.

Det er ikke godt at vide, hvordan din knogle er havnet på stranden. Måske er det en hund, som er blevet begravet nær kysten, og som er blevet skyllet, da bølgerne åd sig ind på stranden. Måske er den druknet og skyllet i land. Det finder vi nok aldrig ud af. Det kunne også være en knogle fra for eksempel stenalderen, da de første hunde kom til landet, men så ville den være mørkere, farvet af stoffer fra jorden. Din knogle er nok ikke særlig gammel, men den er lidt slidt, sikkert fordi den har ligget og skvulpet rundt i brændingen.

Emner