7. februar 2014

Fiskens liv i vandet

Dyr

Drikker fisk vand? Og hvis ja, hvordan? Spørger Nina Loshak.

Ja, det er der mange fisk, der gør. Det kommer an på, om fisken lever i saltvand i havene eller i søer og floder af ferskvand. Dyr der lever på land som fx vi mennesker mister hele tiden vand når vi sveder og tisser. Derfor bliver vi nødt til at drikke vand, ellers ville vi tørre ud og dø. Man skulle måske ikke tro det, men det samme kunne godt ske for en fisk i saltvand, hvis den glemte at drikke.

Saltvand er - som man nok har regnet ud - fyldt med salt. Fisken er opbygget af mange millioner celler, som danner dens mange væv, fx muskler, hud og indvolde. Hver eneste celle er fyldt med væske, som også indeholder salt. Men ikke så meget som havvandet.

Cellernes flydende indre er omgivet af en cellemembran, og en celle kan godt minde om en pose fyldt med vand. Men membranen - selve posen - er ikke helt vandtæt, og vandet vil begynde at strømme fra cellevæsken og ud i det langt mere salte havvand. Det er en proces, man kalder osmose, og man kan betragte det som vandets forsøg på at udligne forskellene i saltindholdet på de to sider af membranen: vandet vil altid forsøge at bevæge sig mod den væske, som er mest salt.   

Tabet af vand er særlig stort i gællerne, men kan ske overalt på kroppen, og saltvandsfisk bliver derfor nødt til at drikke vand. De sparer også på vandet ved kun at danne små mængder urin, som til gengæld er meget koncentreret.

I ferskvand er det omvendt, og væsken i fiskens celler indeholder mere salt end det vand, fisken svømmer rundt i. Vandet strømmer derfor ind i cellerne, som ville sprænges, hvis ikke fisken gjorde noget ved det. Først og fremmest drikker de så lidt som muligt, dvs. at de prøver på at sluge så lidt vand som muligt, når de æder. Og skaffer de sig af med oversydende vand ved at danne store mængder af urin, som til gengæld er meget fortyndet, så de ikke taber for mange af de livsvigtige salte.

Indtil nu, har jeg kun snakket om benfisk, dvs. de fisk, som har et skelet af kalk. Hajer og rokker, dvs. bruskfisk, har løst problemet med saltvand på en helt anden måde. Deres væv indeholder ud over salt også store mængder urinstof, og vand vil derfor trænge ind i cellerne fra havvandet, både i gællerne og i huden, og hajer og rokker er derfor nødt til at danne masser af tynd urin, selv om de svømmer rundt i havet.

Emner