1. december 2014

Langhalsede planteædere

Livet på jorden

Jeg har læst at Statens Naturhistoriske Museums kæmpedinosaur Misty var ”vegetarisk". Hvordan ved man, at dinosauren var vegetar og ikke veganer? Spiste den æg, honning, bivoks eller drak mælk fra Arla? Spøger Daniel A. fra Hellerup.

Misty. Foto af Summers Place Auctions.


Misty tilhører gruppen af langhalsede dinosaurer og de var planteædere. Det er dog korrekt at kalde Misty for ”vegetar” frem for ”veganer”, da den med sikkerhed fik noget dyrisk protein med, når den spiste.
Undersøgelser af tænderne og kæberne hos langhalsede dinosaurer som Misty viser, at de var planteædere. De raspede og flåede hele blade, kviste og stængler af planterne med deres pløkformede tænder. Derefter slugte de hele mundfulden ude at tygge.
Vi ved, at nutidens planteædende dyr får en vis mængde dyrisk protein med sig når de spiser. Det stammer fra små dyr (bl.a. larver, insekter, og deres æg) som sidder på planterne. Det er derfor helt sandsynligt, at også de langhalsede planteædende dinosaurer også fik et utilsigtet tilskud af dyrisk protein med i kosten, ligesom nutidens planteædere. Derfor passer beskrivelsen ”vegetarisk” bedre end ”vegansk” om museets nye dinosaurskelet.
De kæmpemæssige langhalsede dinosaurer nedstammede fra mindre former, der kaldes prosauropoder. De var altædende og altså tilpasset til både at spise kød og planter. Det viser formen på prosauropodernes tænder. I løbet af evolutionen blev kæmpeformerne derefter mere og mere tilpasset til at spise udelukkende planter.
I øvrigt bliver zoologer mere og mere klar over, at dyr vi normalt anser som ”rene” vegetarer – hjorte, antiloper, køer, kænguruer, kaniner m.m. – frivilligt supplerer plantekosten med dyrisk protein ude i naturen, hvis de kan komme til det. Nogle æder af ådsler, mens andre faktisk fanger og æder mindre dyr! Det giver god mening, fordi deres tarmsystem også kan omsætte det energirige dyreprotein. Måske har de langhalsede dinosaurer også gjort det samme.

Emner