24. november 2014

Rovdinosaurens små arme

Livet på jorden

Hvad brugte Tyrannosaurus rex sine latterligt små arme til? Spørger H.B. fra Hillerød.

Tyrannosaurus rex, som levede for omkring 65-70 millioner år siden, er en af de allerstørste rov-dinosaurer, og dens forben ser ganske rigtig små ud. Men det skyldes til dels, at den kunne blive 14 meter lang og veje op mod 7-8 ton. Desuden var dens bagben særlig lange, op til 4 meter, og så er forben, der trods alt hver måler 1 meter måske ikke så imponerende.

'Sue' the T. rex, The Field Museum, Chicago, Illinois

Armene havde store fæster, hvor musklerne har siddet fast på knoglerne, og den har nok været tre fire gange så stærk som en meget muskuløs mandearm. Dens biceps har fx nok været i stand til at løfte op mod 200 kg. Hånden var drejet indad mod brystet, så den sikkert kunnet give nogle gode krammere.

Men hånden havde bare to fingre, og hvad hele konstruktionen har været godt for, aner man sådan set ikke. Den har fx ikke været i stand til at nå munden, men måske har den brugt forbenene til at hold fast i byttet. Eller måske til at rejse sig op fra liggende stilling, armene er nemlig relativt stive. Nogle mener endda, at armene blev brugt under parringen.

Forbenene blev sikkert mindre i løbet af dyrets evolution for at give dyret en bedre balance, når det kom løbende med rygsøjle og hale holdt vandret og med vægten balanceret nogenlunde over de store bagben. Her ville lange og tunge arme bare være i vejen. Men den har altså beholdt nogle godt nok relativt korte, men også meget stærke arme.

Nogle af dens slægtninge havde endnu mindre forben. Tarbosaurus, der kunne måle op til 12 meter, havde fx arme, der var både mindre og svagere. Og skal vi endelig pege fingre af dinosaurer med små forben, så bliver det svært at komme uden om Mononykus.

Mononykus var en af de fuglelignende rovdinosaurer, og den levede for cirka 70 millioner år siden. Den var bare 1 meter lang og vejede måske op til 4 kg. Nogle af dens knogler i forlemmerne var vokset sammen, sådan som vi kender det fra fuglene. I alt målte armen under 10 cm og havde yderst en stor, flad klo. Forlemmerne minder en del om muldvarpens, og nogle forskere har da også ment, at de blev til at grave med, måske endda udgrave termitboer.

Emner