28. november 2014

Når fisk bøvser

Dyr

Jeg undrer mig over om fisk mon bøvser? Spørger Conrad Chiper-Lillemark på 2 år.

Du må være den yngste spørger, jeg nogensinde har fået en mail fra, imponerende!
Jo, der er skam fisk, som bøvser. Bøvser skyldes så godt som altid, at man har slugt noget luft. Når en fisk svømmer rundt nede i vandet, er der måske ikke så mange luftbobler, man kan komme til at sluge, men der er nogle gange bobler med ilt på alger, og en vegetarfisk kan sagtens komme til at sluge den slags.
Mange fisk har det man kalder en svømmeblære, en blære fyldt med gasser, der virker som en ballon, der holder fiskene svævende i vandet. Hos nogle fisk bliver blæren fyldt med gasser fra blodet. Når fisken trækker vejret med gællerne, fyldes blodet med ilt fra vandet (og den slipper af med kuldioxid), og sammen med andre gasser som fx nitrogen, kan den pumpe blæren op med stofferne, der findes i blodet.

Stavsild (Alosa fallax). Foto af Hans Hillewaert, distribueret via en CC BY-SA 4.0 licens.

Andre fisk har svømmeblærer, der har et lille rør ned til svælget eller mavetarmsystemet. Det gælder fx fisk som maller, ål, sild, laksefisk og nogle karper. Når de skal fylde blæren, svømmer de op og sluger en mundfuld luft, som så presses ind i blæren.

 

Men der skal være lige tilpas med luft i blæren, er der for meget, stiger fisken hele tiden op mod overfladen, er der for lidt, synker den. Der for må den regulere luftmængden efter dens vægt eller om den vælger at svømme langs bunden. Når den tømmer luft af blæren, ledes boblerne som regel hen mod munden, hvor de slipper ud. Nogle gange bobler de forbi gællerne, så bøvsen slipper måske ikke ud af selve munden, men ud under gællelågene.
Prutter, der slipper ud i den anden ende af kroppen, skyldes som regel gasser, som dannes af de bakterier, der lever i tarmene. Hos den slags fisk, vi lige har set på, er nogle af prutterne måske endda gas fra svømmeblæren, som har taget den lange vej bagud i stedet for frem mod munden.
Sild prutter åbenbart særlig meget, og man mener, at de taler sammen på den måde. Hvis man optager lydene med en vandtæt mikrofon, lyder det som knitren eller som den slags slik, der lige som popper og smælder i munden. Da man for nogle år siden ledte efter ubåde i den svenske skærgård ved hjælp af avanceret lytteudstyr, tog man ligefrem fejl af sildeprutter og snigende ubåde.

Emner