10. november 2014

Knoglestump

Bestemmelse

Min hund fandt en knogle på en villavej. Jeg blev egentlig lidt nervøs, grundet at den bare lå der. Kan du fortælle mig, hvilket dyr den er fra? Spørger Majken Hansen

Vi har kigget på billederne, og noget kunne tyde på, at en af villavejens beboere har fået en stor portion kød hjem til fryseren, men har tabt en stump af de knogler, man som regel bare smider ud. Jeg går i hvert fald ud fra, at den ikke stammer fra et hemmeligt villaslagteri.

Det er endestykket af en stor knogle, din hund fik snuset op, og det er blevet savet af, hvilket man kan se på den fine snitflade. Stykket stammer fra en knogle, der svarer til vores egen overarmsknogle, også kaldet humerus med et fint ord. Så vidt vi kan se ud fra billederne, har denne knogle siddet i en okse - og altså i forbenet - men vi kan ikke helt udelukke, at den stammer fra en hest. For at kunne det, skal vi se stumpen fra en lidt anden vinkel.

På billederne kan man ane, at endestykket har nogle afrundede og flade fremspring. Det viser, at stumpen stammer fra den øvre del af knogle, det vil sige nærmest kroppen, hvor den har kontakt med skulderbladet og dannet skulderleddet. I den anden ende af knoglen (som din hund altså ikke fandt) har siddet en noget anderledes, nærmest todelte og cylinderformet ledflade, hvor underarmsknoglerne har haft kontakt med humerus og dannet det led, som vi kalder albueleddet. Knoglemarven er åbenbart blevet fjernet, og en lille stump af en anden knogle har kilet sig ind i det hule endestykke.

Så der er altså tale om slagteriaffald og ikke spor efter en uhyggelig forbrydelse. Man finder den slags stumper forbløffende tit. I min egen have graver jeg gamle knoglestumper op hele tiden, og jeg vil tro, de højst kan være fra 1930’erne, hvor grunden blev bebygget. Min hund får nogle gange knogler at gnave i, men mange af dem graver han omgående ned til glæde for dem, der en gang i fremtiden overtager grunden.