17. oktober 2014

Stor rovbille

Bestemmelse

Jeg er stødt på dette sorte insekt kravlende på mit stengulv. Det var ret aggressivt og løftede bagenden ligesom en skorpion, når en trussel – f.eks. en blyantspids - kom tæt på. Har tydelige kindbakker, som også ser ud til at kunne bruges til angreb. Længde 3 cm. Jeg har forgæves søgt i danske fortegnelser over insekter. Hvad er det? Spørger Henning Elving Hansen

Det er såmænd Danmarks største rovbille, du har haft besøg af. På dansk kaldes den stor rovbille - eller endog stor kæmperovbille – og den har det videnskabelige latinske navn Ocypus olens. Jeg kender den udmærket, da jeg har haft (og sikkert stadig har) mange af dem i min kælder. De fleste biller har hårde dækvinger, der dækker bagkroppen, men rovbillerne har kun ganske korte dækvinger, og man ser tydeligt den leddelte bagkrop.

Den ser ganske rigtig drabelig ud med sine store kindbakker, og den skulle efter sigende kunne bide fra sig. Men den er ganske uskadelig for kæmper som os mennesker, og man kan sagtens samle den op med hænderne. Den har, som du selv nævner, en vane med at løfte bagenden ind over kroppen, næsten som en skorpion, der løfter brodden. Det er sikkert en ret effektiv trussel overfor mange smådyr, da den har nogle kirtler nær bagenden, som udskiller et ildelugtende stof. Det er i øvrigt en forsvarsmanøvre, som den deler med andre arter af rovbiller, også de helt små.

Den er ganske almindelig i det meste af landet, hvor man især finder den udendørs mellem blade på jorden. Den dukker ofte op inden døre, hvor man egentlig bare kan lade den være i fred, og hvor den nok kan gøre nogen nytte ved at æde diverse smådyr. Man lægger især mærke til den hen på sommeren og efteråret, når billen omtrent er et år gamle. Inden da har den levet som larve, der er lige så drabeligt et rovdyr som den voksne, og har gennemgået en forvandling i en puppe. Vinteren overleves nedgravet i jorden, men under gunstige forhold, fx inden døre, forbliver den aktiv indtil næste forår.

Emner