28. oktober 2014

Brystvorter hos mænd

Mennesket

Hvorfor har mænd brystvorter spørger Astrid Marie på 4 år?

Det korte svar er, at din far har brystvorter, fordi din mor har bryster. Det lyder måske lidt dumt, men det er faktisk sandt, og det kræver en lidt længere forklaring.

Der er cirka 6000 arter af pattedyr, og hos dem alle sammen lever den helt lille unge af mælk, som den drikker af morens patter eller bryster. Ungen suger mælken op gennem en af patte- eller brystvorterne, som er forbundet med nogle kirtler, hvori mælken dannes. De eneste undtagelser er næbdyret og de forskellige arter af myrepindsvin, som ikke har pattevorter, og hvor ungen i stedet slikker mælken op fra huden eller pelsen.

Nogle pattedyr som for eksempel os selv, geder og elefanter har kun to brystvorter eller pattevorter, andre har mange flere, og jo flere unger de får i hvert kuld, jo flere har de som regel. Svinet kan have op til 30 pattevorter, som sidder i to rækker nedad brystet og maven. Det det sker af og til, at mennesker, både mænd og kvinder, får en eller flere ekstra brystvorter, som ofte er ganske små og svære at se.

Bryster og brystvorter er altså helt afgørende for, at ungen kan overleve, men det er kun hunnen eller moren, som giver den mælk, så hvorfor har mænd brystvorter? Det er fordi, begge køn i princippet bliver udviklet på samme måde inde i mors mave under fosterudviklingen. Først når det lille menneskefoster er seks til syv uger gammelt, begynder det at udvikle sig til enten en pige eller en dreng.

På det tidspunkt er brystvorterne allerede dannet. Med tiden vil pigen blive en voksen kvinde med bryster, som kan ernære hendes børn, mens hannen bare beholder de brystvorter, han fik som helt lille foster. Det ville sikkert kræve nogle temmelig store ændringer i drengefosterets udvikling, hvis man skulle fjerne brystvorterne igen, når de først er anlagt. Så længe de ikke er til besvær, er det svært at forestille sig, at evolutionen vil fjerne dem en gang i fremtiden.

Hanner kan i sjældne tilfælde begynde at danne mælk. På Sumatra og Borneo lever en art flyvende hund, en frugtspisende flagermus, hvor man har fundet hanner med veludviklede patter med mælk i. Hannernes mælkekirtler danner dog meget mindre mælk end hunnernes, og det er ikke sikkert, at de dier ungerne. Måske har de bare store patter med mælk i, fordi de spiser planter, som indeholder stoffer, der virker som det hunlige kønshormon østrogen. Noget lignende har man set hos mænd og andre hanner af pattedyr med for meget østrogen i kroppen.