3. januar 2014

Fakta om alkohol

Mennesket

Kvinder og mænd anbefales at drikke under en vis mængde alkohol om ugen. Hvorfra stammer disse anbefalinger?Spørger Lars Foghsgaard

På Sundhedsstyrelsens hjemmeside kan man læse følgende: "Du har en lav risiko for at blive syg på grund af alkohol ved et forbrug på 7 genstande om ugen for kvinder og 14 for mænd." De skriver også, at risikoen for skader er høj, hvis man drikker mere end 14 genstande som kvinde eller 21 som mand per uge - og at man altid skal søge at holde sig under fem genstande, selv når bølgerne går højt.

Grænserne kan variere fra land til land. Der findes ikke officielle britiske anbefalinger for ugentligt indtag, men man anbefaler i stedet, at man som mand bør holde sig under 3-4 genstande og som kvinde under 2-3 genstande per dag. I Australien er der ligestilling, og man anbefaler både mænd og kvinder at holde sig under 14 genstande om ugen.

Forskellene skyldes bl.a., at man definerer størrelsen af en genstand lidt forskelligt. I Danmark svarer en genstand til 12 gram ren alkohol (cirka som i en almindelig pilsner eller et almindeligt glas vin), i Storbritannien til kun 8 gram ren alkohol, mens den i Japan er på næsten 20 gram. Mange gange anbefales det også at have en eller flere alkoholfrie dage om ugen.

Nogle kan måske huske, at de danske anbefalinger blev reduceret for nogle år siden, fra 21 om ugen for mænd og 14 for kvinder, men ændringen skyldtes simpelthen, at man havde taget de britiske anbefalinger til sig, men glemt, at den danske genstand er større end den britiske.

Alt i alt kan man regne ud, at man i de lande, hvor der er officielle anbefalinger, sættes den øvre grænse ved et indtag svarende til mellem 20 og 40 gram per dag eller omkring 200 om ugen for mænd. For kvinder er tallene 16-30 gram per dag og under 140 gram per uge. Heri er medregnet eventuelle hviledage.

Anbefalingerne for indtagelse af alkohol bygger på rapporter og oversigtsartikler, som har gennemgået talrige videnskabelige undersøgelser af alkohols påvirkning af menneskekroppen. De britiske anbefalinger, som ligger til grund for de danske, bygger også på de udsagn, komiteerne indhentede fra ekspertvidner.

Der findes et stort videnskabeligt materiale, der påviser mange skadelige virkninger af alkohol, og at skaderne bliver alvorligere, jo mere man indtager. Alkohol giver fx skader på centralnervesystemet (og er særlig farligt for børn og unge). Leveren tager skade, bugspytkirtlen kan blive kronisk betændt, og risikoen for en række kræftformer øges, fx kræft i endetarmen. Hos kvinder med meget højt indtag kan menstruationen helt ophøre. 

På nogle områder synes alkohol dog at være godt for helbredet. I en dansk undersøgelse fandt man fx, at et lille indtag af alkohol, bare 1-6 genstande per uge, sænker risikoen for hjertekarsygdomme blandt mænd. Effekten er mindre tydelig hos kvinder, og effekten bliver ikke nævneværdigt større hos nogen af kønnene ved at øget indtag, så de generelle anbefalinger holder stadig. Alkohol kan også have en gavnlig effekt på diabetes og åreforkalkning, men kun ved et ringe indtag. 

Grunden til, at der ofte gives forskellige anbefalinger til mænd og kvinder skal søges i forskelle i kropsbygning og fysiologi. Alkohol er vandopløseligt og fordeler sig derfor ud i alle kroppens væsker. Mandekroppen er typisk mere muskuløs end kvindekroppen, og væsken i musklerne er et af de steder, alkoholen søger hen.

Kvindekroppen har ofte større fedtdepoter, hvor alkoholen ikke kan opløses, og en kvinde, der vejer det samme som en mand, men har mere fedt i kroppen, vil derfor have en større promille efter indtag af samme mængde alkohol. Det kan også nævnes, at alkohol let finder vej til modermælken, som får samme promille som blodet, det kunne man læse om i Videnskabet den 18. oktober sidste år.

Der er forskel på, hvor gode vi hver især er til at nedbryde alkohol. Og der er også generelle forskelle mellem køn og aldersklasser. I en tysk undersøgelse fandt man frem til, at unge mænd (20-40 år) producerede betydeligt mere af et enzym, der nedbryder alkohol (kaldet alkoholdehydrogenase), end unge kvinder. Til gengæld overgik midaldrende kvinder (41-60 år) mændene. Aldersforskellene kan muligvis forklares ved, at produktionen af enzymproduktionen hæmmes ved øget indtag af alkohol og derfor nok oftere rammer mænd.