1. februar 2013

Hvad er egentligt forskellen på pop og disco?

Spørger Ida Rebecca Kjerulff, 7 år, Hellerup

Pop betyder egentlig ”populær musik”. Udtrykket stammer fra 1920’erne, og man kan godt sige, at popmusik egentlig er en samlebetegnelse for alle mulige populære musikgenrer, fra blues og rock til f.eks. disco og heavy. I dag vil man nok bruge betegnelsen om en bestemt musiktype eller genre, som især er blevet udviklet de sidste 20-30 år med kunstnere som f.eks. Britney Spears og de mange boy bands.

Moderne pop fanger ens opmærksomhed, er let at huske og nem at synge med på. Melodier er enkle, gentager sig selv og er ofte fængende. Der er næsten altid flere vers og ofte et refræn, der gentages efter hvert vers.

Nogle musikkritikere mener desuden, at man kan kende pop på de simple og banale tekster med enkle budskaber (hjerte-smerte, f.eks.) og på, at musikken er uoriginal. Det har dog ikke forhindret elementer af popmusikken i at snige sig ind i f.eks. rockmusikken.

Der er ikke nogen skarp grænse mellem pop og f.eks. rock eller disco, og alle genrer låner af hinanden. Rigtige pop-eksperter skelner endda mellem flere forskellige former, f.eks. bubblegum, som var populær i 1960’erne og 1970’erne blandt børn, og britpop som f.eks. gruppen Blur.

I popmusik er sangen i forgrunden. I discomusik er rytmen det vigtigste. Disco er først og fremmest dansemusik, men ofte vil man også her finde sangtekster, som fænger, og som derfor nærmer sig popmusikken. Popnumre er som regel korte, bare 2-3 minutter lange, mens disconumre ofte er lange, så man rigtig kan få sved på panden.

Et disconumre er lavet med et bestemt antal takstslag per minut (beats per minute), og på diskotekerne, hvor genren blev populær i 1970’erne, var det let for dj’en at mikse numre med samme rytme, så salen kunne holdes i gang. Disco byggede for en stor del på funk-musikken med dens ”groovy” rytmer. De stærke og næsten hypnotiske rytmer er siden udviklet i nye genrer som f.eks. hip-hop, house og techno.

Jeg må i øvrigt undskylde, at du først får svar nu, hvor du nok er blevet et år ældre, men dit spørgsmål havde sneget sig nederst i bunken ved et uheld.