30. januar 2012

Dør edderkopper i støvsugeren?

Spørger - Anne Marie Marckmann

Vi har ret mange edderkopper i vores hus, eller mejere (er det også edderkopper?), med små kroppe og 8 lange tynde ben. Når jeg gør rent, støvsuger jeg deres spind væk fra loft og vægge, og fanger også så mange af dyrene som muligt med støvsugeren.

Men jeg har tit tænkt på, om dyrene dør af det, eller de bare kravler ud af støvsugeren igen så snart den er slukket?

Det er åbenbart et emne, der optager folk. Hvis man søger lidt på 'spider' og 'vacuum cleaner' (på dansk 'edderkop' og 'støvsuger'), dukker der flere sider op på nettet. Der er delte meninger om, hvad det rette svar er. Et sted kan man læse, at de sagtens kan overleve en tur i støvsugeren, da de kan tåle at sulte i lange perioder. Andre, som har støvsugere uden poser, har observeret, at de stakkels kræ bliver revet i stykker i lufthvirvlerne. Nogle mener sågar, at støvsugeren fjerner ilten og kvæler edderkoppen.

Det sidste er noget vrøvl. Støvsugeren skulle meget nødig fjerne luftens ilt, det ville også gøre en hyggelig/træls lørdagsrengøring til noget af et vovestykke. Det er til gengæld sandt, at edderkopper kan overleve i lang tid uden føde, og man kunne godt forestille sig, at en særlig sej edderkop henslæbte lang tid i en mørk og støvet støvsugerpose, før den greb chancen og stak af, når posen endelig blev skiftet ud med en ny.

Spørgsmålet er, om der er særlig sandsynligt, at den har overlevet turen ned gennem støvsugerslangen og opholdet i posen. Så vidt jeg husker, praler min støvsuger derhjemme med, at motoren er på 2000 watt, og at den suger cirka 45 liter luft i sekundet. En edderkop, der ryger ind i denne miniorkan, får en hårdhændet tur ned igennem røret, hvor den i fuld fart vil ramle ind i bøjninger og fremspring. Og hvis den ikke allerede er dødeligt kvæstet, så er miljøet i posen nok ikke ligefrem venligt stemt for edderkopper.

Edderkopper trækker vejret ved hjælp af noget, man kalder boglunger. Inde i bagkroppen sidder nogle strukturer, der ligner bladene i en bog, og her optages ilten, mens kuldioxiden udskilles. Nogle edderkopper har også lange, tynde rør, kaldet trakeer, der leder luft hen til muskler og andre organer. Jeg kan ikke forestille mig, at nogle af delene fungerer særlig godt et sted, hvor edderkoppen er omgivet af støv.

Du er ikke helt sikker på, om det er edderkopper eller mejere (og nej, de er ikke edderkopper, men nært beslægtede), du har derhjemme. Men du skriver også, at de har spind. Det får mig til at tro, at der er tale om mejeredderkopper (Pholcus phalangioides), der faktisk ligner mejere en hel del med deres lange spinkle ben og en lille krop, som dog er todelt i en forkrop og bagkrop (hos mejerne er de to dele nærmest smeltet umærkeligt sammen). Det er en art, som de sidste 130 år har spredt sig til husstande over hele landet. Du kan tjekke, om jeg har ret, ved at pirke lidt til dens spind: Hvis den begynder at ryste kroppen og spindet fra side til side, så er det nok sådan en, og så burde du måske lade den være, for den lever nemlig af edderkopper. Og den er helt sikkert en meget bedre edderkoppedræber end din støvsuger.