13. januar 2012

Hvad laver en palæontolog?

Spørger - Anton Stockmarr, 16 år, Faaborg

Hvad laver en palæontolog? Og er der flere grene indenfor palæontologi?

Palæontologer forsker i fortidens liv ved at undersøge fossiler og bjergarter. Det er et forskningsområde, der spænder lige fra livets oprindelse og evolution af bakterier, encellede dyr og planter, hvirvelløse dyr, hvirveldyr og landplanter, til hvordan bakterier, dyr og planter har påvirket hinanden og resten af Jorden igennem hele planetens historie.

Der er en del forskellige grene indenfor palæontologien, som ofte overlapper hinanden. Groft set inddeler man faget sådan: Mikropalæontologien studerer organismer, dyr og planter, der er så små, at man skal bruge et mikroskop for at undersøge dem. Invertebratpalæontologi studerer hvirvelløse dyr - altså dyr uden rygrad - som muslinger, blæksprutter, snegle, søpindsvin, leddyr, osv. Hvirveldyrpalæontologien er studiet af forhistoriske dyr med rygrad; fisk, hajer, padder, dinosaurer, fugle, pattedyr osv.

Palæobotanikken er forskning i fortidens mosser, planter og træer; det overlapper med palynologien, hvor man undersøger mikroskopiske pollen og sporer.

Man samler også al viden fra de ovennævnte grene i tre andre: Palæoøkologien prøver at finde ud af, hvordan bakterier, planter og dyr levede sammen i fødekæder og økosystemer i fortiden. Biostratigrafien undersøger hvilke dyr og planter, der levede på hvilke tidspunkter i fortiden. Det kan bruges praktisk til at sætte alder på geologiske aflejringer. Endelig er der palæobiogeografien, som studerer hvilke dyr og planter, der levede i forskellige egne af Jorden i fortiden. På den måde kan man finde ud af, hvilke kontinenter der hang sammen eller var adskilt i forhistorien.