26. august 2011

Hvad er blod lavet af?

spørger Kathrine, 6 år.

Blod er en blanding af mange forskellige ting. Hos os mennesker består cirka halvdelen af blodet af celler, kroppens mindste byggesten. Den røde farve skyldes nogle celler, man kalder for røde blodlegemer. De udgør cirka halvdelen af blodet og transporterer ilt fra lungerne og ud i kroppen. De indeholder et stof, som hedder hæmoglobin, som ilt kan sætte sig fast på. Hæmoglobin indeholder jern, som giver blodet smag. Røde blodlegemer er bittesmå, og i en lille dråbe blod er der mange millioner af dem.

Der er også mange hvide blodlegemer. Nogle af dem opfører sig nærmest som amøber, der kravler omkring og æder, hvad de kan finde. Hvide blodlegemer holder øje med gamle og nedslidte celler og med virus og bakterier, som de angriber og dræber. Hvide blodlegemer er en vigtig del af kroppens forsvar mod fremmede organismer. I sår med lidt betændelse kan man ofte se noget hvidt eller gult snask, som er mange millioner hvide blodlegemer fra blodet i fuld sving med at bekæmpe bakterier.

Blandt cellerne findes også en masse blodplader af protein. De er med til at standse blødninger, hvis vi fx skærer os. Den anden halvdel af blodet er en væske, som man kalder plasma. Den består mest af vand. I væsken findes forskellige stoffer, fx salt (blod smager både af jern og er salt) og stoffer, der er med til at bekæmpe virus og bakterier. Antistoffer er fx nogle Y-formede proteiner, der klæber sig fast på virus og bakterier.

I plasma findes også de næringsstoffer, som vi optager fra maden, når den nedbrydes i tarmen, og som skal sendes ud til kroppens celler, det vil sige sukker, aminosyrer og fedt. Hormoner, som er stoffer, der sender vigtige signaler rundt i kroppen, transporteres også med plasma. I alle kroppens celler dannes en masse affaldsstoffer. Når ilten bruges, dannes der fx kuldioxid (CO2), som transporteres med blodet til lungerne, hvor det udåndes, og urinstof sendes til nyrerne og udskilles med urinen.

Når vi bevæger os, dannes der en masse varme. Varmen ledes med blodet ud til huden, hvor den afgives. Det er derfor, vi har lyst til at gå i korte bukser og smøge ærmerne op, når vi har det varmt. Varmen forsvinder særlig hurtigt, hvis vi samtidig sveder. Det alt sammen, de 5 liter blod i en voksen krop, pumpes rundt af hjertet.