Planet med ringe

Sidste nyt fra rummet

Foredrag med Vin & Videnskab

JOHN LEIF JØRGENSEN Professor i rumfarsteknologi, co-investigator på Juno-missionen
TINA IBSEN Astrofysiker, rumformidler, forfatter

En aften med nyt fra rumfartsfronten i selskab med dansk rumfartsteknologis ”grand-old-man”, professor John Leif Jørgensen fra DTU Space, der har været med til at levere teknisk udstyr til over 100 rumfartøjer og satellitter, samt den prisvindende rumformidler Tina Ibsen, astrofysiker, forfatter til tre populærvidenskabelige bøger om rummet og vært på den populære podcast RumSnak.

John Leif Jørgensen skal fortælle om Juno-missionen til Jupiter, som han er co-investigator på, og om hvordan Juno-rumsonden har revolutioneret vores forståelse af den gigantiske gasplanet. Tina Ibsen vil give en status på tendenserne inden for rumfarten netop nu, både i den nationale og private rumbranche, og tage os med på nogle af disse års mest betydningsfulde rummissioner.  

Til arrangementet serveres et glas vin i pausen (inkluderet i prisen).
 

PROGRAM

John Leif Jørgensen

Seneste nyt fra Jupiter

v./ JOHN LEIF JØRGENSEN

Professor i rumfartsteknologi, afdelingsleder for Måling og Instrumentering, DTU Space; co-investigator på Juno-missionen

I 2016 nåede NASA’s Juno-rumsonde efter næsten fem års rejse frem til vores solsystems klart største planet, gasgiganten Jupiter, der er fem gange længere væk fra os end Solen er det. Til at hjælpe Juno med at finde vej og undersøge Jupiters magnetfelt og voldsomme strålingsbælter havde rumsonden dansk udstyr med ombord udviklet på DTU Space med John Leif Jørgensen i spidsen. Siden ankomsten har Juno udforsket Jupiter og dens fascinerende måner, og observationerne, den har sendt tilbage til Jorden, har revolutioneret vores forståelse af gasgiganten og dens afgørende rolle i solsystemets historie og udformning.

John Leif Jørgensen, der har modtaget talrige priser fra ESA og NASA samt ridderkorset af Dannebrogordenen for sin indsats inden for rumfartsteknologi, er co-investigator på Juno-missionen. I dette foredrag vil han fortælle om den banebrydende mission og dens vigtigste og nyeste fund.   

 

John Leif Jørgensen er professor i rumfartsteknologi og afdelingsleder for Måling og Instrumentering på Institut for Rumforskning og Rumteknologi (DTU Space). Han har netop haft 40 års jubilæum på DTU.

Over 100 rumfartøjer og satellitter indeholder kamera-systemer, magnetometre og anden teknologi, som John Leif Jørgensen og hans folk har udviklet til hhv. NASA og ESA, hvoraf de fleste stadig er i drift. Han blev udnævnt til Ridder af Dannebrog i 2013 for sin indsats inden for rumforskning og rumteknologi. Har modtaget talrige priser fra ESA og NASA, bl.a. i 2014 en guldmedalje for sin indsats for NASA.

For tiden arbejder han på teknologierne, der skal danne grundlaget for næste generation af rumfartøjer i verden, heriblandt et projekt, der skal med på den Andreas Mogensens mission i rummet senere i år.

 

Tina Ibsen

Det nye rumkapløb

v./ TINA IBSEN

Astrofysiker, forfatter, vært på podcasten RumSnak

I de seneste år har vi set et skift i rumfarten, og mange er begyndt at tale om et moderne rumkapløb. Private aktører spiller en stadig større rolle inden for både den bemandede og ubemandede rumfart. Samtidig er det blevet billigere at opsende rumsonder, hvilket har gjort rumfartslandskabet mere broget end tidligere. I dette oplæg ser astrofysiker Tina Ibsen på rumforskningen netop nu, og hvilke tendenser der mærkes inden for både den private og nationale rumbranche. Hun vil se på, hvilke rummissioner som er tonegivende for tiden, og hvad den nærmeste fremtid vil byde på.

 

Tina Ibsen. Uddannet astrofysiker fra Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet med speciale i soludbrud og rumvejr. Involveret i det europæiske forskningsprojekt COMESEP, som undersøger solstorme. Fra 2013-2019 leder for videnskabs- og formidlingsafdelingen på Tycho Brahe Planetarium i København.

Forfatter til de populærvidenskabelige bøger Fortællingen om universet: fra Big Bang til mennesket i dag (2019), Nordlys: en rejse fra Solens indre til Jordens atmosfære (2020) og Mars – Myter, magi og missioner (2022). Medstifter og vært på den populære podcast RumSnak (www.rumsnak.dk).

Vandt i 2018 den europæiske Mariano Gago Award for udstillingen Made in Space samt årets AOK Byens bedste for børn.