Dyrekranie

Hjernen – sidste nyt fra forskningsfronten

Foredrag med Vin & Videnskab

BIRGITTE RAHBEK KORNUM Forsker i søvn og søvnsygdomme, forskningsgruppeleder
AGNETE KIRKEBY Stamcelleforsker, forskningsgruppeleder

Søvnmangel og dårlig søvn er et stigende problem i vores samfund. Det kan være skadeligt både for hjernen og immunsystemet. Den prisvindende søvnforsker og forskningsgruppeleder Birgitte Rahbek Kornum vil give et indblik i den nyeste viden på området og komme med råd til, hvordan man får en sund søvn. 

Hjernen kan ikke reparere sig selv efter skade. I neurodegenerative sygdomme som fx Parkinsons sygdom går essentielle nerveceller til grunde i hjernen og gendannes ikke. Det problem arbejder den førende stamcelleforsker Agnete Kirkeby, der leder to forskningsgrupper i hhv. Danmark og Sverige, på at løse. Ambitionen er at kunne bruge stamceller til at reparere hjernen.  

Til arrangementet serveres et glas vin i pausen (inkluderet i prisen).
 

PROGRAM

Birgitte Rahbek Kornum

Søvn og immunforsvaret

v./ BIRGITTE RAHBEK KORNUM
Ph.d., forsker i søvn og søvnsygdomme, lektor og forskningsgruppeleder, Institut for Neurovidenskab, Københavns Universitet

Søvnmangel og dårlig søvn er et stigende problem i vores samfund. Hvis vi sover for lidt, har det direkte konsekvenser for hjernens funktion, og bare én time for lidt søvn per nat giver målbare forringelser af hjernen. Det er dog ikke kun hjernen, der tager skade af for lidt søvn. Vores immunforsvar er nemlig også dybt afhængig af søvnen og bruger hver nat på at restituere, så det igen den næste dag kan beskytte os mod virus og bakterier. Omvendt påvirker immunforsvaret også søvnen. Alle ved, at man sover mere, når vi for eksempel har influenza, og samtidigt er der også mange sygdomme, der fører til dårligere søvn.

I dette foredrag vil Birgitte Rahbek Kornum, der forsker i søvn og søvnsygdomme og er forfatter til bogen Forstå din søvn, fortælle om sammenhængen mellem vores søvn og immunforsvar med udgangspunkt i den nyeste viden på området. Få et indblik i, hvad der sker i hjernen og kroppen, når vi sover, hvorfor vi egentlig skal sove, og hvor meget søvn der er nødvendigt for et godt helbred.


 

Birgitte Rahbek Kornum er lektor på Københavns Universitet, hvor hun forsker i søvn og søvnsygdomme. Hun har en ph.d.-grad i neurovidenskab og har tidligere arbejdet som forsker både i USA på Stanford University og i Danmark på Rigshospitalet. I dag er hun leder af en forskningsgruppe på Institut for Neurovidenskab, som forsker i søvnens biologi og særligt i interaktionen mellem immunforsvaret og søvn.

Hun er modtager af den prestigefyldte ”Young Investigator of the Year Award” fra det Amerikanske Akademi for Søvnmedicin og har modtaget adskillige store fondsbevillinger. Ud over sin forskning bruger Birgitte Rahbek Kornum tid på at formidle viden om søvn og er forfatter til bogen Forstå din søvn (Gyldendal i 2019).

 

Agnete Kirkeby

Kan man reparere hjernen med stamceller?

v./ AGNETE KIRKEBY

Ph.d. i stamcellebiologi, lektor, leder af to forskningsgrupper ved hhv. Novo Nordisk Foundation Center for Stem Cell Medicine (Københavns Universitet) og Wallenberg Center for Regenerative Medicine (Lunds Universitet, Sverige)

Hjernen styrer vores bevidsthed og motorik, men er et af de få organer i vores krop, som ikke kan reparere sig selv efter skade. I neurodegenerative sygdomme som fx Parkinsons sygdom går essentielle nerveceller til grunde i hjernen, og disse kan ikke gendannes af kroppen selv. Resultatet er et liv med en sygdom, som ikke forsvinder, og som forårsager svære motoriske symptomer.

I dette foredrag vil Agnete Kirkeby fortælle om, hvordan forskere benytter stamceller udvundet fra befrugtede æg til at producere menneskelige nerveceller i laboratoriet. Og om hvordan denne teknologi har ledt til kliniske forsøg, hvor Parkinsons patienter får indopereret disse nye nerveceller til hjernen.


 

Agnete Kirkeby har en ph.d. i stamcellebiologi. Hun er lektor og leder af to forskningsgrupper ved hhv. Novo Nordisk Foundation Center for Stem Cell Medicine (Københavns Universitet) og Wallenberg Center for Regenerative Medicine (Lunds Universitet, Sverige). Lavede sin ph.d. på Sloan Kettering Institute, New York og H. Lundbeck A/S fra 2006-2009 og var efterfølgende postdoc og forsker på Lunds Universitet fra 2009-2017.

Agnete Kirkeby forsker i, hvordan man kan anvende humane embryonale stamceller til at producere specifikke specialiserede typer af nerveceller til at reparere hjernen ved sygdom. Hun er modtager af Danmarks Frie Forskningfonds Sapere Aude bevilling, Novo Nordisk Fondens Hallas Møller bevilling og Knut og Alice Wallenberg stiftelsens Wallenberg Fellowship.