Tvedelt portræt af kvinde som ung og ældre

Evigt liv

Foredrag med Vin & Videnskab

KAARE CHRISTENSEN Professor i aldringsforskning
MORTEN SCHEIBYE-KNUDSEN Læge, lektor, aldringsforsker
HENRIK FØHNS Tech-journalist, podcastvært og -redaktør
CHARLOTTE LINDEGAARD PETERSEN Ekspert i Conversational AI og Social Robotics

Vi bliver ældre generation for generation. Man regner med, at en stor del af børnene, der fødes i disse år, vil blive over hundrede år gamle. I år 2100 forventes det, at folk lever op til 125-135 år. Hvor går grænsen for, hvor gamle vi kan blive? Og hvor langt er forskerne nået i rent faktisk at forstå processerne, der ligger bag vores aldring og ikke mindst, hvordan man selv kan påvirke sine chancer for at blive ældre. Det skal de to førende aldringsforskere Kaare Christensen og Morten Scheibye-Knudsen gøre os klogere på i første halvleg.

I anden halvleg tager vi et lidt andet twist på alderdom. Snart kan vi genoplive vores kære som digitale avatarer. Charlotte Lindegaard Petersen, der er ekspert inden for netop det felt, skal berette om, hvordan man kan skabe en digital kopi af et menneske ved hjælp af kunstig intelligens. Og endelig vil en af Danmarks førende tech-journalister, mangeårig vært på P1’s teknologimagasin Harddisken Henrik Føhns, give et indblik i den transhumanistiske bevægelse, der via teknologiske nyskabelser arbejder for helt at afskaffe aldring og død.

Til arrangementet serveres et glas vin (inkluderet i prisen).

PROGRAM

Kaare Christensen

Menneskets helbred og levealder – er grænsen ved at være nået?

v./KAARE CHRISTENSEN

Professor i aldringsforskning, læge og forskningsleder for Dansk Center for Aldringsforskning og Det Danske Tvillingregister, Syddansk Universitet

Aldring har vist sig at være langt mere påvirkelig end tidligere antaget, og selv de mest forsigtige fremskrivninger forudsiger, at antallet af ældre i de kommende år vil vokse til en hidtil uset andel af den danske befolkning. Men er det sandsynligt, at levealderen vil fortsætte med at stige, og at helbred og funktionsevne blandt ældre fortsat vil forbedres i de kommende år? Professor Kaare Christensen vil give et indblik i, hvad den nyeste forskning har at fortælle.  

   

 

Kaare Christensen er læge, ph.d., dr.med., aldringsforsker samt som professor og forskningsleder for Dansk Center for Aldringsforskning og Det Danske Tvillingregister, Syddansk Universitet.

Han forsker i, hvilken indflydelse gener og miljø har på aldring, sygdomme og livslængde ved at anvende og kombinere metoder fra bl.a. epidemiologi, genetik, medicin og demografi.  

 

 

 

Morten Scheibye-Knudsen

Interventioner i aldring

v./ MORTEN SCHEIBYE-KNUDSEN

Læge, dr.med., aldringsforsker, forskningsgruppeleder, Institut for Cellulær og Molekylær Medicin, Københavns Universitet

Hvorfor ældes vi? Og hvad kan vi gøre ved det? I dette foredrag vil jeg fortælle om den seneste forskning inden for aldring og de interventioner, der er under udvikling, der kan gøre os sundere længere. 

 

Morten Scheibye-Knudsen er læge, dr.med. samt lektor i aldringsforskning og forskningsgruppeleder af Scheibye-Knudsen Group på Institut for Cellulær og Molekylær Medicin, Københavns Universitet. Involveret i Molecular Aging Program.

 

 

Charlotte Lindegaard Petersen

Kan mennesker udødeliggøres digitalt?

v./ CHARLOTTE LINDEGAARD PETERSEN

Civilingeniør, lead Consultant inden for Conversational AI og Social Robotics på NTT Data Business Solutions A/S

Mange ønsker at leve evigt, men er der en måde at gøre dette på, der ikke er begrænset af kroppens forfald? Og hvem er det egentlig til glæde for? Charlotte Lindegaard Petersen præsenterer de nyeste teknologiske fremskridt inden for at kopiere og bevare menneskers ydre og indre, og hvad man i så fald kan bruge disse kopier til. 

 

Charlotte Lindegaard Petersen er civilingeniør inden for Design og Innovation fra Danmarks Tekniske Universitet. Lead Consultant inden for Conversational AI og Social Robotics på NTT Data Business Solutions A/S. Beskæftiger sig med digitale mennesker, Conversational AI og Social Robotics.

 

 

 

Henrik Føhns

Den transhumanistiske bevægelse fra zartiden til Silicon Valley og Mars

v./ HENRIK FØHNS
Tech-journalist, redaktør af og vært på podcasten TECHTOPIA, forfatter

Henrik Føhns vil berette om den transhumanistiske bevægelse, som mange milliardærer har tilsluttet sig. Transhumanismen trækker en linje fra zartidens Rusland til nutidens Silicon Valley.  Transhumanister vil ændre menneskeartens levevilkår i takt med teknologiske nyskabelser. De arbejder for at afskaffe aldring og død og i det hele tage redesigne de menneskelige grundvilkår. Kan de uploade deres hjerner, så de den vej lever videre for altid? Kan sjælen siliciumbaserebalsameres? 

 

Henrik Føhns er journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og journalisthøjskolen i Utrecht. Han var i mange år vært på det hæderkronede radioprogram Harddisken, P1’s teknologimagasin. Har desuden været vært på Harddisken Colour på DR 2, programchef på Danmarks første tv-station på nettet, TVropa, redaktør på Samvirke og tilknyttet Børsens Nyhedsmagasin.

Han modtog sammen med sin Harddisken-medvært Anders Høeg Nissen i 2014 Kryger-prisen uddelt af DR i anderkendelse af deres store arbejde for at gøre danskerne klogere på teknologi, informationssamfundet og digitale medier. Udgav i 2016 bogen Den Globale Puls om sammenhængen mellem den digitale udvikling og menneskers udvikling.

Siden 2017 redaktør af og vært på podcasten TECHTOPIA i regi af IDA.