Insekter

Den tavse klode

Foredrag med Vin & Videnskab

DAVE GOULSON (England) Professor, insektforsker, forfatter
KJELD HANSEN Journalist, miljøforfatter, samfundsdebattør

I anledning af udgivelsen af en dansk udgave af den internationale bestseller Den tavse klode - Sådan forhindrer vi insekternes undergang har vi fået mulighed for at præsentere den verdensberømte engelske forfatter, biekspert og miljøforkæmper Dave Goulson på Vin & Videnskab. Han optræder sammen med en af Danmarks førende miljøskribenter, journalist og prisvindende forfatter Kjeld Hansen, der har oversat og bearbejdet bogen. 

I tråd med Den tavse klode vil Dave Goulson i sit foredrag give en indsigt i insekternes forunderlige liv og betydning for alt andet liv på Jorden. Og så vil han fortælle om, hvordan vi har afstedkommet insekternes fatale nedtur og masseuddøen, og hvad vi kan gøre for at afværge deres undergang.

Insekternes voldsomme tilbagegang oplever vi også i høj grad i Danmark i disse år. Danmark er det hårdest dyrkede land i Europa og det land, som levner mindst plads til naturen. I anden halvleg vil Kjeld Hansen give en statusopdatering på situationen i Danmark.

NB: Dave Goulsons foredrag vil være på engelsk, Kjeld Hansens på dansk.

Til arrangementet serveres et glas vin (inkluderet i prisen).

Det vil være muligt at købe Den tavse klode til arrangementet med særlig Vin & Videnskab-rabat og få den signeret af forfatteren.

BAG OM FOREDRAGSHOLDERNE

Dave Goulson

Dave Goulson er professor i biologi på University of Sussex. Han er en af verdens førende eksperter i bier, har publiceret over 300 videnskabelige artikler om bier og andre insekters økologi og bevarelse og har skrevet en stribe populærvidenskabelige bøger om emnet, oversat til 15 sprog. Deriblandt Den kriblende have (The garden jungle), Humlen ved det hele (A sting in the tail) og Summen over engen (A buzz in the meadow).

Dave Goulson har grundlagt Bumblebee Conservation Trust, en naturbevarelsesorganisation der i dag tæller 12.000 medlemmer og har over 50 ansatte. Han har modtaget flere priser og andre anerkendelser for sit store formidlings- og naturbevaringsarbejde og optrådte i 2015 som nummer otte på BBC Wildlife Magazine’s liste over de 50 mest indflydelsesrige personer inden for naturbevaring.

Kjeld Hansen

Kjeld Hansen er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole. Han har udgivet kritiske reportager, dybdeborende journalistik og en række miljøbøger, bl.a. de indflydelsesrige værker Det tabte land om det danske landskabs dramatiske forandring gennem de seneste 250 år, Der er et yndigt land om Danmarks naturs tilstand, Det store svigt om resultaterne af 100 års naturfredning i Danmark og Farvel til dansk landbrug om 20 års nedtur for dansk natur og miljø. Han modtog Dansk Forfatterforenings fagbogspris for førstnævnte værk og har desuden flere gange været indstillet til Danmarks største journalistiske pris, Cavlingprisen.

Kjeld Hansen driver ved siden af sit virke som miljøskribent og samfundsdebattør det økologiske deltidslandbrug Druebjerggård på Stevns.