Parasitter

Parasitter – naturens kriminelle underverden

Foredrag med Vin & Videnskab

PETER LINDBERG NEJSUM  Parasitolog, biolog, lektor
BRIAN LUND FREDENSBORG  Parasitolog, lektor
BIRGITTE VENNERVALD Læge, professor i human parasitologi
MICHAEL ALIFRANGIS  Molekylærbiolog, malariaforsker, lektor

De er naturens mest dødbringende væsner. De kan kontrollere deres værters hjerner og adfærd og i ekstreme tilfælde endda sende værterne på selvmordsmission. De er mestre i kemisk krigsførelse og kamuflage og kan gemme sig for deres værters immunsystem ved at iklæde sig værternes egne molekyler. De påvirker i høj grad selve evolutionen af liv på Jorden og kan måske oven i købet have en afgørende betydning for, hvorfor vi har sex, og hvor mange børn vi får.

Velkommen til en aften med fire af Danmarks førende parasitologer, der vil fortælle om deres forskning og åbne døren til parasitternes på én gang bizarre, uhyggelige og fascinerende verden.

I pausen viser foredragsholderne et udvalg af parasitter frem.

Til arrangementet serveres et glas vin (inkluderet i prisen).

 

PROGRAM

PETER LINDBERG NEJSUM

Parasitternes markante fingeraftryk på verden

v./ PETER LINDBERG NEJSUM
Parasitolog, biolog, lektor v. Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet

Selv om vi danskere ikke tænker meget på parasitter i vores dagligdag, siges det, at parasitisme er den mest succesfulde livsform. At være parasit er derfor på sin vis den mest ’normale’ måde at leve på, og parasitter har derfor på afgørende måder formet den verden, vi lever i.

Peter Nejsum vil give et indblik i parasitternes enorme betydning for livet på Jorden, lige fra hvorfor vi har sex, og hvor mange børn vi får til vores genetiske sammensætning. Han vil også fortælle om, hvordan det at have indvoldsorm var helt normalt for hans bedsteforældre, og hvordan ny forskning har brugt latrinprøver til at spore indvoldsorm helt tilbage til vikingerne i år 1030.


 

 

BRIAN LUND FREDENSBORG

Naturens usynlige herskere: Når de mindste organismer får den største betydning

v./ BRIAN LUND FREDENSBORG
Parasitolog, lektor i zoologi ved Institut for Plante og Miljøvidenskab og Sektion for Organismebiologi, Københavns Universitet

Parasitter er allestedsnærværende i naturen og præger alt fra dyrs tilstedeværelse, sameksistens og adfærd. Deres skjulte tilstedeværelse går dog som regel under radaren, og deres rolle i naturen har derfor længe været negligeret. I denne præsentation inviterer Brian Lund Fredensborg indenfor i en, for de fleste, usynlig verden, hvor parasitter udgør størstedelen af den biologiske mangfoldighed, og hvor de sætter dagsordenen både med hensyn til, hvor mange dyr der er til stede, hvem der spiser hvem, og hvor meget.

Hvad gør parasitter i stand til at have så stor betydning, og burde det ændre vores syn på denne fascinerende gruppe af organismer?


 

 

BIRGITTE VENNERVALD

Vampyrparasitten – tropesøens lumske snylter

v./ BIRGITTE VENNERVALD
Læge, bilharzioseforsker, professor i human parasitologi v. Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab, Københavns Universitet

Over 200 millioner mennesker er smittede med en blodikte, der lever og lægger æg i blodårerne omkring tarmen og urinblæren. Parasitten har smittet mennesker i årtusinder og var en kendt plage i det gamle Ægypten. WHO har sat som mål at eliminere smitte med parasitten i mange områder i 2025. Det er dog svært at opnå. Dels har parasitten forskellige snedige strategier til at manipulere og gemme sig for immunsystemet, samtidig med at den udnytter det til egen fordel, hvilket giver store udfordringer, når man skal forsøge at udvikle en vaccine. Dels ser det ud til, at parasitten flytter til andre værter, så som andre pattedyr, når vi behandler intensivt med ormemidler. Derfor kan den pludselig spredes fra dyr til mennesker.

Læge og professor Birgitte Vennervald, der over en årrække har arbejdet med sneglefeber (bilharziose) i talrige afrikanske lande, vil tage os med i felten og fortælle om ”vampyrparasitten”.

 

 

MICHAEL ALIFRANGIS

Malaria – den uendelige historie

v./ MICHAEL ALIFRANGIS
Ph.d. i molekylærbiologi, malariaforsker, lektor v. Center for Medicinsk Parasitologi, Institut for Immunologi og Mikrobiologi, Københavns Universitet

I disse tider, hvor al fokus er på Corona, kan man være tilbøjelig til at glemme, at der også er andre verdensomspændende sygdomme, som til stadighed er en stor udfordring for den globale sundhed. En af de mest alvorlige er malaria, der har fulgt og plaget menneskeheden i årtusinder. Forskere har i mange år arbejdet på at forstå, hvad der forårsager denne eksotiske sygdom og dens symptomer, og hvordan man kan behandle og endda helt undgå den. Malariaforskeren Michael Alifrangis vil i dette foredrag dykke ned i nogle af de mange spændende historiske landvindinger, anekdoter og vildfarelser, som har formet vores forståelse af den skræmmende, men fascinerende sygdom, som malaria er.