Neandertaler af Tom Björklund

Neandertaleren og hobitten

Foredrag med Vin & Videnskab

TRINE KELLBERG NIELSEN  Arkæolog, neandertalerforsker
PAIGE MADISON (USA) Videnskabshistoriker med speciale i palæoantropologi

I anledning af åbningen af den store særudstilling Neandertaler på Statens Naturhistoriske Museum stiller vi skarpt på vores nærmeste uddøde slægtning samt endnu et af vores forhistoriske familiemedlemmer kendt som ”hobitten”.  

Arkæolog Trine Kellberg Nielsen, Danmarks førende ekspert i neandertalerne og en af hovedkræfterne bag Neandertaler-udstillingen, skal give et indblik i, hvor langt forskerne er kommet i forståelsen af neandertaleren, der langt fra var det primitive hulemenneske, som man tidligere troede. Vi skal høre om de seneste arkæologiske opdagelser, om hvorfor neandertalerne uddøde, og om vi har haft neandertalere i Danmark.   

I 2003 blev et nyt mystisk medlem af den humane familie udgravet i en hule på den indonesiske ø Flores, Homo floresiensis, der fik tilnavnet ”hobitten” pga. sin lille størrelse. Dette overraskende fund antændte en årti lang, ophedet debat og tvang forskerne til at gentænke, hvad vi ved om os selv og vores fortid. Vi skal høre den spændende beretning fra Paige Madison, der er videnskabshistoriker med speciale i humanevolution og i en årrække har været tilknyttet forskningsholdet, som står for udgravningerne og undersøgelserne af Homo floresiensis på Flores.

Til arrangementet serveres et glas vin (inkluderet i prisen).

NB: Paige Madisons foredrag vil være på engelsk, Trine Kellberg Nielsens på dansk.

 

PROGRAM

Trine Kellberg Nielsen

Neandertalerne i nyt lys

v./ TRINE KELLBERG NIELSEN
Arkæolog, ph.d., neandertalerforsker, lektor i forhistorisk arkæologi på Institut for Kultur og Samfund, Afdeling for Arkæologi og Kulturarvsstudier v. Aarhus Universitet og leder af NeanderEDGE-projektet

Neandertalerne er vores nærmeste uddøde slægtninge. De uddøde for ca. 40.000 år siden – men de har aldrig været mere aktuelle end nu. Det er blandt andet fordi, at en lang række nye arkæologiske opdagelser tegner et helt nyt billede af neandertalerne, der viser, at de bestemt ikke var simple hulemennesker.

I dette foredrag kommer vi omkring de centrale opdagelser, der har været med til at danne det aktuelle billede af den nye neandertaler; en højspecialiseret jæger og samler, der effektivt tilpasser sig ekstreme klimaforandringer, og som udviser omsorg og endda har en form for visuel kultur.

Til slut stilles der skarpt på neandertalernes nordligste udbredelse og spørgsmålet om, hvorvidt neandertalerne bevægede sig ind i det område, vi i dag kalder for Danmark.


 

 

Paige Madison

Chasing hobbits: The discovery that rewrote human origins

v./ PAIGE MADISON
PhD in history of science specialized in paleoanthropology, postdoc in human evolution at the Natural History Museum of Denmark; International Research Affiliate, Institute of Human Origins, Arizona State University

In 2003, a mysterious new member of the human family was unearthed in a Southeast Asian cave. Nicknamed the “hobbit” for its small size, the surprising discovery ignited a decades-long controversy that forced scientists to rethink what we know about ourselves and our past. But who were these hobbits? And what was their world like?

Tracing the bones’ story from the ground into the heart of paleoanthropology, this talk explores what we have learned about Homo floresiensis, a species that illuminated a past far more complicated – and more interesting – than anything scientists could have imagined.