Rumhabitater

Mars – Missioner, meteoritter og rumhabitater

Foredrag med Vin & Videnskab

JENS FRYDENVANG  Planetforsker, adjunkt, Mars-mission-deltager
MORTEN BO MADSEN  Planetfysiker, lektor, Mars-mission-deltager
MARTIN BIZZARRO Professor, planetforsker, centerleder
JAKOB LANGE  Partner i BIG, ansvarlig for rumhabitatprojekter

Mars bliver udforsket som aldrig før i disse år. Sidste år landede Perseverance-roveren succesfuldt på den røde planet, og den er nu i fuld gang med at lede efter spor fra liv og sine andre eksperimenter, med hjælp fra sin minihelikopter Ingenuity. Curiosity-roveren klatrer rundt i Mars’ bjerglandskaber på 10. år og undersøger evidens for tidligere tiders floder og søer. Ny banebrydende forskning i mars-meteoritter giver overraskende afsløringer om planetens tidlige liv. Og man er i gang med at forberede koloniseringen af Mars, bl.a. ved at udvikle mars-habitater. Alt dette er danske eksperter involveret i, og i aften skal vi møde fire af dem.

Jens Frydenvang, der deltager i både Perseverance- og Curiosity-missionerne og har ugentlige ”Mars-vagter”, hvor han er med til at beslutte, hvilke målinger og aktiviteter roverne skal foretage, vil berette om seneste nyt fra de to robotkøretøjers færden på den røde planet.

Morten Bo Madsen, der har deltaget i næsten samtlige NASA’s Mars-missioner igennem årene, vil fortælle om Ingenuity-helikopterens aktiviteter og om MOXIE-eksperimentet, som har til formål at vise i praksis, at det er muligt at producere ilt på overfladen af Mars.

Martin Bizzarro, der leder et internationalt førende forskningscenter specialiseret i planetdannelse, skal give indblik i de nyeste undersøgelser af marsmeteoritter, og hvad de røber om Mars’ tidlige liv og potentiale for at have været beboelig i en fjern fortid.

Jakob Lange, ansvarlig for BIG’s rumarkitekturafdeling, vil fortælle om tegnestuens marshabitat-projekter, bl.a. i samarbejde med NASA, og hvad det kræver at bo på Mars.

Til arrangementet serveres et glas vin (inkluderet i prisen).

NB: Martin Bizzarros foredrag vil være på engelsk, resten på dansk.

 

PROGRAM

JENS FRYDENVANG

Curiosity og Perseverance: Nyt fra NASA’s to aktive rovere på Mars

v./ JENS FRYDENVANG
Planetforsker, adjunkt v. Globe Institute, Københavns Universitet; deltager i NASA’s Curiosity- og Perseverance-missioner

Til sommer har Curiosity-roveren udforsket Gale-krateret på Mars i ti (Jord)-år, og selvom vi har meget at udforske endnu, så har resultaterne fra denne mission slået fast, at Mars for ~3 mia. år siden lignede Jorden med søer og floder på overfladen. Dette resultat var udgangspunktet for at sende Perseverance-roveren, som landede i Jezero-krateret i 2021 for at afdække, om Mars dermed også, ligesom Jorden, har dannet hjemsted for liv! I dette foredrag gennemgår Jens de nyeste resultater fra Curiosity og Perseverance og ikke mindst fremtidsudsigterne for at finde svaret på det store spørgsmål: Er der liv andre steder i universet?


 

 

MORTEN BO MADSEN

Første motoriserede flyvning på Mars og et vigtigt led i forberedelserne til de første menneskers besøg på Mars

v./ MORTEN BO MADSEN
Ph.d., planetfysiker, lektor v. Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet

Ud over en række rekognoscerings-instrumenter medbragte Perseverance-roveren to teknologi-eksperimenter, som begge allerede har givet stort udbytte under første (jord-)år af missionen. Det sidst tilkomne teknologi-eksperiment er Ingenuity, som er den første helikopter, der har fløjet på en anden planet. Morten Bo Madsen vil vise eksempler på Ingenuitys aktiviteter i Jezero-krateret. MOXIE er et eksperiment med det formål at vise i praksis, at det er muligt at fremstille oxygen direkte fra Mars-atmosfæren; det var et krav fra NASA, at Perseverance på den måde skulle forberede senere missioner, og MOXIE var det eksperiment, som vandt i konkurrencen. Har eksperimenterne kunnet leve op til forventningerne?



 

 

MARTIN BIZZARRO

Meteorites from Mars – what can they tell us about the early history of the red planet?

v./ MARTIN BIZZARRO
Professor, planetforsker, leder af Centre for Star and Planet Formation (Starplan), Globe Institute, Københavns Universitet

Every year, approximately 500 meteorites fall on Earth and a small percentage of these originate from Mars. A total of about 126 Martian meteorites have been recovered to date, which represent the only tangible record of the red planet. Thus, these samples provide unique knowledge that allow us to decipher the geologic history of Mars, including its potential early habitability. In this talk, I will review the recent developments in the laboratory analysis of meteorites from Mars and how these allow us to better understand the formation history of this planet, including the origin its water. This information will be used to assess whether Mars was potentially habitable in past and how the geologic evolution of the red planet compares to Earth.



 

 

JAKOB LANGE

BIG’s marshabitat-projekter

v./ JAKOB LANGE
Arkitekt, partner i BIG, ansvarlig for rumhabitatprojekter



Den internationalt anderkendte og multiprisvindende danske tegnestue BIG-Bjarke Ingels Group har de seneste år kastet sig over rumarkitekturen. De har bl.a. været involveret i Mars Science City i Dubai, hvor ambitionen er at bygge en hel Mars-simuleringsby i ørknen, og designet et månehabitat for NASA. Senest har de stået bag et marshabitat, Mars Dune Alpha, der for nyligt er blevet opført på NASA’s Johnson Space Center i Texas, og hvor man i de kommende år vil gennemføre simulerede marsmissioner. Jakob Lange, der er ansvarlig for den afdeling på BIG, som er specialiseret i rumarkitektur, vil fortælle om tegnestuens marshabitat-projekter. Deriblandt hvad det kræver af overvejelser omkring byggematerialer og -metoder, anderledes tyngdekraft, kosmisk stråling, og at man skal være selvforsynende med mad, vand og ilt. Såvel som at habitatet skal være velfungerende ift. mental velfærd blandt astronauterne.