Foredragsholdere

Videnskabens dronninger 

Foredrag med Vin & Videnskab

KATHERINE RICHARDSON  Professor, biologisk oceanograf
LONE SIMONSEN Professor, epidemiolog
MARIE LOUISE NOSCH Professor, tekstilforsker 
KIRSTEN HASTRUP Professor emeritus, antropolog

I anledning af årets Golden Days-tema, Queens, der hylder markante danske kvindeskikkelser, retter vi til dette Vin & Videnskab rampelyset mod prominente kvinder fra videnskabens verden. Fire kvindelige professorer, der alle har haft bemærkelsesværdige videnskabelige karrierer og er internationalt anerkendte for deres arbejde, giver indblik i deres karrierers højdepunkter og nyeste forskning. Det drejer sig om biologisk oceanograf Katherine Richardson, epidemiolog Lone Simonsen, tekstilforsker Marie-Louise Nosch og antropolog og grønlandsforsker Kirsten Hastrup.

Til arrangementet serveres et glas vin (inkluderet i prisen).

 

PROGRAM

Katherine Richardson

Fra oceanografi til helt nyt forskningsfelt med globale perspektiver

v./ KATHERINE RICHARDSON
Professor i biologisk oceanografi, Globe Institute, Københavns Universitet, leder af Sustainability Science Centre
 
Katherine Richardson er oprindeligt fra USA, men har boet i Danmark siden 1980’erne, og hendes indflydelsesrige virke førte i 2021 til, at hun blev Ridder af Dannebrogordenen af 1. grad. Hun er uddannet som biologisk oceanograf og har i mange år forsket i, hvordan havets biologiske organismer påvirker klimaet og omvendt. I den forbindelse har hun deltaget i over 70 videnskabelige havekspeditioner, fra Arktis til troperne. I de seneste årtier har Katherine Richardsons fokus imidlertid bredt sig ud til et globalt plan. Hun har spillet en central rolle i at udvikle det nye forskningsområde Earth System Science, der kigger på Jordens komplekse systemer med en holistisk tilgang, og hun er meget engageret i, hvordan menneskeheden i en tid præget af klima- og biodiversitetskriser kan forvalte de ”planetære grænser” på en bæredygtig vis.
 

 

 

Lone Simonsen, Videnskabernes Selskab

Pandemiske refleksioner

v./ LONE SIMONSEN
Professor, epidemiolog, Roskilde Universitet, leder af forskningscenteret PandemiX

 
Lone Simonsen blev landskendt under coronapandemien, hvor hun var en af de hyppigst benyttede eksperter i medierne, og hun spillede en central rolle under COVID-19 ved at rådgive sundhedsmyndighederne og regeringen om pandemihåndtering og pandemiens udvikling. Hun har forsket i pandemier i næsten 30 år, og hendes karriere har inkluderet en uddannelse som sygdomsdetektiv ved Centers for Disease Control and Prevention (CDC) i USA og arbejde som epidemiolog ved Verdenssundhedsorganisationen WHO og National Institutes of Health i USA. I dag leder hun forskningscenteret PandemiX på Roskilde Universitet. I dette foredrag skal Lone Simonsen fortælle om nogle af højdepunkterne i sit virke som epidemiolog og give indblik i sin nyeste forskning.
 

 

 

Marie Louise Bech Nosch, Videnskabernes Selskab

Dronning blandt dronninger i den tekstile verden

v./ MARIE LOUISE NOSCH
Professor, antikhistoriker, tekstilforsker, Center for Tekstilforskning, Saxo-Instituttet, Københavns Universitet; præsident for Videnskabernes Selskab

 
Multiprisvindende Marie Louise Noschs forskning i tekstilhistorie og tekstilarkæologi har ført til et helt nyt og blomstrende forskningsfelt og bidraget afgørende til at gøre København til et ledende centrum for historisk tekstilforskning. Om sit foredrag til dette arrangement skriver hun: ”Min forskning foregår i en verden af mange skønne videnskabelige dronninger, og i min verden er kvindelige forskere en majoritet. Sådan har det ikke altid været i min videnskabelige karriere. Jeg vil fortælle om, hvad vi ved om antikkens dronningers og kvinders tekstile kunnen, og hvordan de brugte tekstil til at opnå magt og indflydelse i antikken.” Marie Louise Noschs forskning retter sig mod antikken, men i de seneste år har tekstilforskning fået en ny relevans i den grønne omstilling og også under COVID19-pandemien.

 

 

 

Kirsten Hastrup

Livet med isen: Fangere, fangstdyr og filmhold

v./ KIRSTEN HASTRUP
Antropolog med speciale i arktiske forhold, professor emeritus v. Institut for Antropologi, Københavns Universitet, forfatter

 

Kirsten Hastrup er en af Danmarks mest fremtrædende forskere i antropologi. I de sidste mange år har hendes blik især været rettet mod Grønland, hvor hun har studeret dynamikken mellem is, fangst og samfundsliv, og undersøgt hvordan småsamfund påvirkes af nutidens udfordringer. I aftenens foredrag vil hun præsentere fangersamfundet i det Nordvestlige Grønland. Her bor ca. 750 mennesker, hvis livsform er under hastig forandring. Isen smelter, fangstdyrene flytter, og nye internationale interesser opstår. Midt i det hele står fangerfamilierne, som ikke ved om de er købt eller solgt. Imens vrimler det med filmhold fra hele verden, som vil dokumentere deres usikre vilkår. Kirsten Hastrup har fulgt udviklingen siden 2007 og set, hvordan usikkerheden takles, og ikke mindst hvor dyb beboernes tilknytning til stedet er.