rumteleskop

På randen af fremtiden – exoplaneter og partikelfysik 

Foredrag med Vin & Videnskab

LARS A. BUCHHAVE Professor, exoplanetforsker, DTU Space
TROELS C. PETERSEN Lektor, partikelfysiker, Niels Bohr Institutet

I år er der to skelsættende begivenheder, som forskerne er overbeviste om på sigt vil få afgørende betydning for vores forståelse af universet, fra den helt store skala til den allermindste. Omdrejningspunkterne er verdens mest kraftfulde rumteleskop, NASA’s James Webb Space Telescope, og verdens mest kraftfulde partikelaccelerator, CERN’s Large Hadron Collider. To førende danske forskere, der er involveret i de banebrydende begivenheder, skal fortælle om milliardprojekterne og deres uhyre spændende fremtidsperspektiver.

Professor Lars Buchhave skal fortælle om den kommende søgen efter evidens for liv på exoplaneter. Lektor Troels Petersen skal berette om den optrappede jagt på nye elementærpartikler.     

Til arrangementet serveres et glas vin (inkluderet i prisen).
 

PROGRAM

Lars Buchhave

På randen af fremtiden: Exoplaneter

v./ LARS A. BUCHHAVE
Professor, exoplanetforsker, forskningsleder, DTU Space

James Webb-rumteleskopet, som blev skudt afsted den 25. december 2021, er nået frem til sin endelige position omkring 1,6 millioner kilometer fra Jorden og er nu i fuld gang med at opstarte sine instrumenter.

Rumteleskopet kommer bl.a. til at bringe studiet af exoplaneter, fjerne planeter rundt om andre stjerner, op på et helt nyt niveau. Og en dansk exoplanet-forskergruppe ledet af Lars Buchhave har vundet udbuddet om at blive blandt de første til at bruge James Webb Space Telescope. Deres ambition er at observere atmosfæren på en exoplanet på størrelse med Jorden, hvilket man aldrig har gjort før. Det er første skridt i jagten på evidens for liv på exoplaneter.


 

 

Troels Petersen

På randen af fremtiden: Partikelfysik

v./ TROELS C. PETERSEN
Lektor, partikelfysiker, Niels Bohr Instituttet, Københavns Universitet


I Schweiz har CERN (Den Europæiske Organisation for Højenergifysik) i april 2022 genstartet Large Hadron Collider (LHC) efter at have brugt tre år på at opgradere den kolossale partikelaccelerator. Det var Large Hadron Collider, der var ansvarlig for et af de største videnskabelige gennembrud i nyere tid, opdagelsen af Higgs-bosonen, og forhåbningen er, at man med den forbedrede partikelaccelerator vil kunne opdage helt nye partikler, der for evigt vil revolutionere vores forståelse af universets basale opbygning.

Troels C. Petersen, der i mange år har arbejdet på ATLAS-detektoren ved LHC-acceleratoren og har bidraget til opdagelsen af Higgs-partiklen, skal berette om ambitionerne, og præcis hvad det er, man er på udkig efter.