Flyvende objekt

UFO'er og liv i rummet

Foredrag med Vin & Videnskab

MICHAEL LINDEN-VØRNLE, Astrofysiker, chefkonsulent v. DTU Space

En aften dedikeret til UFO’er og søgen efter liv i rummet i selskab med astrofysiker og UFO-ekspert Michael Linden-Vørnle, Danmarks førende rumfartsformidler.

Billede fra en af Pentagons UFO-videoer
Billede fra en af Pentagons UFO-videoer, der viser et uidentificeret flyvende objekt på instrumenterne i en amerikansk jetjæger. Klik på billedet for at se det i stort format.

I 2020 offentliggjorde USA’s Forsvarsministerium de såkaldte ”Pentagon UFO videos”, tre videoer af uidentificerede flyvende objekter optaget af jetjægere i perioden 2004-2015. I den forbindelse udtalte Pentagon, at man i de seneste år har oplevet et stigende antal af den slags indtrængen af ”uidentificerede luftfænomener” over amerikanske militærøvelsesområder.

Siden 2007 har USA haft to forskellige militærprogrammer med det specifikke formål at studere UFO’er eller ”unexplained aerial phenomena” (UAP), så det er noget, man tager alvorligt. Der er mange teorier omkring, hvad disse objekter eller fænomener er, og en af dem er naturligvis, at der er tale om rumskibe fra fremmede verdner. Nogle mennesker beretter endog om møder med rumvæsner, men hvor går grænsen mellem fakta og fiktion, mellem drøm og virkelighed? I første halvdel af foredraget gennemgår Michael Linden-Vørnle de vigtigste begivenheder i UFO’ens historie.

Gejsere på Saturns ismåne Enceladus
Gejsere på Saturns ismåne Enceladus sprayer vand ud i rummet fra et globalt hav med hydrotermiske væld. Vandet er fuldt af organisk materiale.
Foto: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute.  

Der er ikke noget, som tyder på, at der er civilisationer andre steder i vores eget solsystem. Men de seneste årtiers banebrydende studier af vores naboplaneter og deres måner, i særdeleshed baseret på rummissioner, har afsløret, at der faktisk findes flere steder i vores lille hjørne af galaksen, hvor forudsætningerne for, at liv kan opstå og eksistere, er til stede. Overraskende nok er nogle af disse fjerne ismåner såsom Jupiters Europa og Saturns Enceladus, der under et tykt ispanser gemmer på et dybt, verdensomspændende hav. Og der er også Saturns Titan, der som det eneste himmellegeme i solsystemet ud over Jorden har et flydende hav på overfladen, om end havet består af metan.

I anden halvleg vil Michael Linden-Vørnle tage os med til solsystemets andre oceanverdener og fortælle om vores eftersøgning af liv der. Og han vil slutte rejsen af med et kig på exoplaneterne, planeter uden for vores eget solsystem, hvor man også er i fuld gang med at lede efter fremmede verdener, som potentielt kunne rumme liv.

Til arrangementet serveres et glas vin (inkluderet i prisen).

COVID-19: Se vores tiltag for en tryg oplevelse.

BAG OM FOREDRAGSHOLDEREN

Michael Linden-VørnleMICHAEL LINDEN-VØRNLE 
Astrofysiker, chefkonsulent v. DTU Space.

MICHAEL LINDEN-VØRNLE arbejder som astrofysiker og chefkonsulent på Institut for Rumforskning og -teknologi ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU Space). Hans forskning handler bl.a. om universets opbygning og udvikling, men også de trusler, der kommer fra rummet: udbrud på Solen, asteroider og kometer, der kan ramme Jorden samt udfordringen med menneskeskabt rumskrot. Michael har gennem mange år været interesseret i beretninger om uforklarlige himmelfænomener – UFO-myten. Som medlem af Skandinavisk UFO Information (SUFOI) har han selv indsamlet og bearbejdet rapporter om UFO-oplevelser og har i en periode været næstformand i foreningen.