Slanger og videnskab

Foredrag med Vin & Videnskab

Køb billet via Billetto.dk

BRIAN LOHSE Slangemodgiftsforsker, lektor
ARNE REDSTED RASMUSSEN Havslangeforsker, lektor
HENRIK EGEDE-LASSEN Naturfotograf, forfatter, TV-vært

Omkring 100.000 mennesker dør hvert år som følge af slangebid, og Læger Uden Grænser har netop udpeget slangebid som en af de oversete kriser, der fortjener mest opmærksomhed. Til dette Vin & Videnskab kan du møde to af Danmarks førende slangeforskere, der begge beskæftiger sig med slangegift: Brian Lohse, som arbejder på at udvikle en hel ny slags modgift til slangebid, og Arne Redsted Rasmussen, der er en internationalt anderkendt kapacitet i nogle af verdens allergiftigste slanger, havslangerne. Desuden kommer naturfotograf og TV-vært Henrik Egede-Lassen, der i mange år har filmet og håndteret giftslanger.

Det bliver en aften om forskning, der kan være med til at redde utallige liv i fremtiden, om feltarbejde og ekspeditioner og om udfordringerne ved at fange giftslanger.

I pausen serveres et glas vin (inkluderet i prisen).

MØD LÆGER UDEN GRÆNSER / I pausen kan du også møde Læger Uden Grænser; de medbringer 10 virtual reality-briller, i hvilke du kan se den korte dokumentarfilm ”Venom Reality” om deres arbejde med slangebidsofre i Etiopien.

PROGRAM

Fra slangegift til modgift
BRIAN LOHSE
Slangegiftsforsker, ph.d., lektor, Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi, Københavns Universitet

Hvert år dør flere end 100.000 mennesker af slangebid, og over 400.000 får amputeret en arm eller et ben og efterlades mærket for livet. Den eneste redning er modgift i form af antistoffer, traditionelt lavet i dyr (fx heste), der er blevet immuniseret med slangegift (hvilket kan medføre kraftig allergi og død). Der er behov for bedre modgifte og nye typer af modgifte. Slangegiftsforsker Brian Lohse, der de sidste fem år har arbejdet på at udvikle syntetiske modgifte, fortæller om slangegift, modgift og udfordringerne ved at få billige modgifte ud til de lande, hvor der er allermest behov for dem, nemlig udviklingslandene.

 

 

På tur med giftige havslanger
ARNE REDSTED RASMUSSEN
Havslangeforsker, biolog, ph.d., lektor, Det Kongelige Danske Kunstakademi

Arne Redsted er en af verdens førende eksperter i havslanger, der betragtes som nogle af de giftigste dyr i verden. Han har arbejdet med havslanger i årtier og været på utallige ekspeditioner til eksotiske destinationer rundt omkring i verden for at studere og indsamle diverse arter af havslanger. I aften vil han tage os med til bl.a. Australien, Ny Guinea og Sulawesi og fortælle om sin forskning i havslangernes evolution, tilpasninger til livet under overfladen og ikke mindst gift.

 

 

Bidt af slanger
HENRIK EGEDE-LASSEN
Naturfotograf, forfatter, TV-vært

Igennem en årrække har Henrik Egede-Lassen filmet, fotograferet og håndteret slanger over alt i verden og både over og under vandet. I dette foredrag vil han fortælle om de praktiske udfordringer ved at arbejde med slanger i felten, vise fraklip og bringe os helt tæt på nogle af verdens farligste giftslanger såsom kongekobra, sort mamba og havslanger.