Rusmidler og videnskab

Foredrag med Vin & Videnskab

AFLYST – LÆS MERE HER...

TINA HORSTED  Speciallæge i anæstesi og smertebehandling
JESPER KRISTENSEN  Professor, forskningsleder
DAVID ERRITZØE  Læge, hjerneforsker, klinisk psykiater
JENS SOELBERG  Etnobotaniker, kurator for NaturMedicinsk Museum

Forskning i psykedeliske stoffer blev forbudt verden over i starten af halvfjerdserne. Men i det nye årtusinde åbnede man forsigtigt op for muligheden igen, og efter flere yderst lovende resultater vokser forskningsfeltet i disse år eksplosivt, også herhjemme. Man undersøger de lægevidenskabelige og terapeutiske potentialer af bl.a. cannabis, ayahuasca (hvor hovedingrediensen stammer fra en sydamerikansk lian), psilocybin (der kommer fra svampe) og meskalin (der udvindes fra peyotekaktussen).

Denne aften har vi samlet fire eksperter, der skal berette om nogle af de nyeste og mest interessante resultater af forskningen i psykedeliske stoffer. Det indbefatter studier af, hvad der rent faktisk sker i hjernen, når man indtager psykedelika og andre euforiserende rusmidler såsom cannabis, og i hvilke sammenhænge stofferne har gavnlige medicinske virkninger. Desuden skal vi høre om praktiske erfaringer med brugen af medicinsk cannabis til smertebehandling. Og så skal det handle om 'psykedelisk medicin fra naturen' set fra et etnobotanisk perspektiv.

I pausen serveres et glas vin (inkluderet i prisen).

Ruslægemidler i et etnobotanisk perspektiv
JENS SOELBERG
Etnobotaniker, ph.d., postdoc v. Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi, Københavns Universitet, museumskurator

Mennesker har altid udnyttet planters kemiske egenskaber, og endnu i dag opdages værdifulde lægemiddelstoffer i naturen. I vores søgen i naturens medicinskab møder vi også lægeplanter med stoffer, som både kan bruges og misbruges, for efterstræbelsen af helbredende og lindrende lægemidler krydser ofte spor med jagten på stimulans og eufori. Jens Soelberg, der er etnobotaniker med speciale i planter med lægemiddelpotentiale og kurator for NaturMedicinsk Museum, vil fortælle om den etnobotaniske og etnofarmakologiske historie bag opdagelsen af planterne og deres virkning.

 

 

Undersøgelse af psykedeliske stoffers terapeutiske potentiale
DAVID ERRITZØE
Læge, ph.d., hjerneforsker, akademisk klinisk lektor, Imperial College, London

Hvorfor genåbne forskning i psykedeliske stoffer? Hvad viser historien? Hvad med sikkerheden? Hvordan er nylige kliniske studier forløbet? Hvordan undersøger man stofferne og deres neurobiologiske virkningsmekanismer? Og ikke mindst: ser disse stoffer ud til at virke? David Erritzøe vil fortælle om de vigtigste erkendelser fra de seneste ti års psykedelisk forskning på Imperial College.

 

 

Udviklingen af nye psykedeliske stoffer
JESPER KRISTENSEN
Professor MSO, forskningsleder, Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi, Københavns Universitet

Professor Jesper Kristensen vil give et indblik i, hvordan nye psykedeliske stoffer er blevet udviklet. Mange lægemidler er udviklet ved, at man har ændret på de stoffer, man kan finde i naturen for at optimere deres gavnlige effekter. Med udgangspunkt i naturstoffet meskalin er der udviklet en række interessante videnskabelige redskaber, som nu bruges til at prøve at forstå, hvordan psykedeliske stoffer virker. Disse kan på sigt måske også føre til nye psykedeliske lægemidler.

 

 

Medicinsk cannabis - livskvalitet og smertelindring med cannabismedicin
TINA HORSTED
Speciallæge i Anæstesi og smertebehandling, leder af Smerteklinikken

Tina Horsted, der er tidligere overlæge på det tværfaglige smertecenter på Rigshospitalet og har skrevet bogen Medicinsk cannabis - livskvalitet og smertelindring med cannabismedicin, er Danmarks første og førende specialist i smertebehandling med medicinsk cannabis. Hun er indehaver af Smerteklinikken i København, hvor hun behandlet mange hundrede smertepatienter, kronikere såvel som cancerpatienter. I dette foredrag vil hun fortælle om sine erfaringer fra Smerteklinikken og give et indblik i den nyeste forskning inden for medicinsk cannabis. Og hun vil diskutere, hvorfor hun er fortaler for frigivelse af medicinsk cannabis til smertebehandling.