Store danske videnskabsfolk: August Krogh & H.C. Ørsted

Foredrag med Vin & Videnskab

AFLYST – LÆS MERE HER...

HELGE KRAGH  Professor emeritus, videnskabshistoriker
JØRN WULFF HELGE  Professor i arbejdsfysiologi og sundhed
ASBJØRN C. C. DRACHMANN  Fysiker, kvante-nano-elektronik-forsker

2020 er mærkeår for to af de allerstørste danske videnskabsfolk: August Krogh og H.C. Ørsted. Det er 100 år siden, at August Krogh modtog Nobelprisen, og det er 200-året for H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen. Det markerer vi med et arrangement, der hylder dem begge.

Professor emeritus Helge Kragh, en af Danmarks fremmeste videnskabshistorikere, vil fortælle historien om August Krogh og H.C. Ørsteds liv og banebrydende videnskabelige arbejde. Derudover vil to danske forskere fortælle om moderne frontforskning, som står på skuldrene af Krogh og Ørsted: Professor Jørn Wulff Helge, der i mange år har forsket i effekterne af træning og kost, og fysiker Asbjørn Drachmann, som er i gang med at udvikle nye materialesammensætninger af halvledere og superledere, som skal muliggøre den 'topologiske kvantecomputer'.

I pausen serveres et glas vin (inkluderet i prisen).

PROGRAM

August Krogh, genial fysiolog og nobelprisvinder
HELGE KRAGH
Professor emeritus, dr.scient., dr.phil., Niels Bohr Institutet

Fysiologen August Krogh var en af de vigtigste og mest alsidige danske naturforskere i det 20. århundrede. Ikke blot blev han i 1920 tildelt nobelprisen i medicin, sammen med hustruen Marie Krogh var han også foregangsmand for den danske produktion af insulin til forebyggelse af sukkersyge. Der er god grund til at mindes Krogh og hans indsats

 

 

 

 

Musklernes brug af kulhydrat og fedt; kobling til fedme og præstation
JØRN WULFF HELGE
Professor, ph.d., Center for Sund Aldring, Københavns Universitet

Jørn Wulff Helge vil trække linjerne fra Kroghs arbejder med kroppens forbrænding af fedt og kulhydrat under arbejde og til aktuel forskning i regulering af forbrænding af fedt og betydningen af dette for fedme og vægtregulering. Ydermere vil han kort fokusere på optimering af fedtforbrænding under arbejde i relation til præstation i udholdenhedsport.

 

 

 

 

 

 

H. C. Ørsted, naturfilosof og opdager af elektromagnetismen
HELGE KRAGH

Professor emeritus, dr.scient., dr.phil., Niels Bohr Institutet

For 200 år siden opdagede H. C. Ørsted den sammenhæng mellem elektricitet og magnetisme, der med tiden skulle ændre såvel videnskab som samfund, og som i dag er grundlaget for hele den moderne verden. Men hvordan og hvorfor gjorde Ørsted sin mageløse opdagelse? Og hvorfor interesserede han sig ikke for dens teknologiske muligheder?

 

 

 

 

Fra H.C. Ørsted til superledende elektromagneter
ASBJØRN C. C. DRACHMANN

Fysiker, ph.d.-studerende, Center for Quantum Devices, Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet

Få år efter H.C. Ørsteds opdagelse blev elektromagneten opfundet: Når strøm kører rundt i en ledning, der er trukket rundt om en cylinder (en spole), skabes der et kontrollabelt magnetfelt med en styrke proportionelt med strømstyrken. Laves ledningen af superledere kan enormt store magnetfelter opnås. Disse superledende elektromagneter er essentielle i Asbjørn Drachmanns eget forskningsfelt, kvante-nano-elektronik, såvel som i hospitalernes MRI-maskiner, Cerns partikel-acceleratorer og ITER's fusionsreaktor.