Dødens detektiver 6

Foredrag med Vin & Videnskab

UDSOLGT

MARTIN WORM-LEONHARD  Retskemiker
EDDY BØGH BRIXEN  Retsakustiker
MARIE LOUISE JØRKOV  Fysisk antropolog, retsantropolog
CHIARA VILLA  Retsantropolog, crime scene-forsker

Vi er vant til fra amerikanske TV-serier at se, hvordan politiet og deres eksperter opklarer mord og andre forbrydelser med højteknologiske metoder. Men hvad er virkelighed, og hvad er fantasi? I denne sjette udgave af Dødens Detektiver får vi endnu en gang lov til at kigge bag kulisserne hos danske eksperter, der er med til at undersøge lig og andre spor i alvorlige kriminalsager.

Det skal handle om, hvad der sker med kroppen, når vi dør, om retsakustik, dvs. analyse af lydspor i kriminalsager, om 1000 år gamle lig fundet under Rådhuspladsen og om en ny avanceret metode til at lave virtuelle 3D crime scene-rekonstruktioner.

I pausen serveres et glas vin (inkluderet i prisen).

NB: Chiara Villas foredrag er på engelsk, de resterende tre på dansk.

PROGRAM

Hvad sker der med kroppen, når vi dør?
MARTIN WORM-LEONHARD

Retskemiker, Retsmedicinsk Institut, Syddansk Universitet

Hvad vil det egentlig sige, at noget er levende? Det tror vi at vide instinktivt, men det er faktisk ikke helt nemt at definere. Når vi forhåbentlig har fået på plads, hvad det vil sige at være levende, så kan vi jo straks derefter begynde at overveje, hvad der sker, når de processer ophører. Det er forholdsvist dyrt at være i live sådan rent energimæssigt, så når vi ikke længere har energi til at holde indersiden på indersiden, hvad sker der så med vores krop, og hvordan påvirker det de kemiske undersøgelser, man kan lave?

 

 

Retsakustik – lyden af Danmark, men på en anden måde
EDDY BØGH BRIXEN
Retsakustiker, konsulent, EBB-consult

Eddy Bøgh Brixen har beskæftiget sig med retsakustik i 35 år og har ofte hjulpet politiet i deres opklaringsarbejde. Begrebet retsakustik dækker over undersøgelser af lyd, der forekommer i forbindelse med kriminalsager, og hvor resultaterne efterfølgende skal fremlægges i retten som indicium eller bevis. Forskningen inden for retsakustik har være sporadisk og nærmest ikke-eksisterende i Danmark. Derfor må man hele tiden stille spørgsmål til de metoder, man kan forestille sig at anvende. Med udgangspunkt i konkrete sager vil Eddy Bøgh Brixen give et indblik i retsakustikkens verden.

 

 

1000 år gamle lig fra Rådhuspladsen
MARIE LOUISE JØRKOV
Fysisk antropolog, retsantropolog, lektor v. Afdeling for Retspatologi, Retsmedicinsk Institut, Københavns Universitet

Arkæologer har på Rådhuspladsen udgravet, hvad der kan være de hidtil ældste københavnere. Retsmedicinsk Institut er nu ved at finde ud af, hvilken slags liv, de har levet, og hvor de kom fra. Hovedkvinden bag undersøgelsen er Marie Louise Jørkov, og hun vil i aften fortælle om, hvad hendes studier af de gamle lig har afsløret.

 

 

Walking dead – individualized virtual 3D crime-scene reconstruction
CHIARA VILLA
Forensic anthropologist, Associate Professor, Ph.D., Department of Forensic Medicine, University of Copenhagen

Accurate and precise forensic crime-scene reconstructions are fundamental for determining the sequence of events that occurred during a crime or an accident. Significant technological advances have involved many of the disciplines surrounding forensic investigations, including crime scene reconstruction. Chiara Villa who is the daily manager of the Laboratory of Advanced Imaging and 3D modelling at the Department of Forensic Medicine in Copenhagen will present how the combination of advanced 3D-imaging methods and animation techniques can be used to carry out targeted and precise virtual 3D crime-scene reconstructions. This allows an illustrative and more comprehensive view of the scene and the victims, for a better understanding of the sequence of events.