Vindue til fortiden

Vindue til fortiden

Foredrag med Vin & Videnskab

RUBINA RAJA  Professor i klassisk arkæologi og centerleder
ENRICO CAPPELLINI  Forsker i forhistoriske proteiner, forskningsleder
THEIS ZETNER TROLLE JENSEN  Bioarkæolog, postdoc
CHRISTIAN KNUDSEN  Geolog, seniorforsker

I aften hylder vi banebrydende forskning i og spændende opdagelser fra fortiden i selskab med fire førende danske forskere.

Det skal handle om arkæologiske undersøgelser af Palmyra, der har været med til at omskrive historien af den betydningsfulde antikke oaseby, og om forskning i ældgamle proteiner, som er i gang med at revolutionere studiet af forhistoriske mennesker og menneskeslægtninge. Og vi skal høre historien om, hvad ’tyggegummi’ fra stenalderen har kunnet afsløre om datidens danskere og om fundet af en undersøisk vulkan ud for Grønland, der bringer os tilbage til dinosaurtiden.

I pausen serveres et glas vin (inkluderet i prisen).

NB: Bemærk at Enrico Cappellinis foredrag vil være på engelsk.

COVID-19: Se vores tiltag for en tryg oplevelse.

PROGRAM

Rubina RajaPalmyras afdøde som vinduer til fortiden
RUBINA RAJA
Professor i klassisk arkæologi og centerleder af Centre for Urban Network Evolutions, Aarhus Universitet

Rubina Raja, der er blevet tildelt adskillige internationale og danske priser for sin betydningsfulde arkæologiske forskning, vil i aften fortælle om sine undersøgelser af Palmyra og de gravportrætter, som blev fremstillet af den lokale kalksten i en periode på 300 år. Rubina og hendes forskningsgruppe har samlet 4000 af disse portrætter, og det har givet interessante og til tider overraskende indblik i oasebyens samfund, epidemier i antikken, opsving og nedture i økonomien samt tilstedeværelsen af indflydelser udefra. Vi skal på en rejse tilbage til antikken, der lukker op for nogle af de store spørgsmål om, hvordan arkæologien kan være med til at skrive historien om.

 

 

 

 

Enrico CappelliniReconstruction of deep-time human evolution using ancient proteins
ENRICO CAPPELLINI 
Associate professor in palaeoproteomics and head of Cappellini Group at Section for Evolutionary Genomics, Globe Institute, University of Copenhagen

It is by now consistently demonstrated that ancient proteins represent a source of genetic information that can last longer than DNA, which allows researchers to look deeper into the past. Very recently, Enrico Cappellini and his colleagues showed that proteins recovered from human and primate fossils up to ~2 million years old can be reliably used to confidently reconstruct the evolutionary relationships between present-day species and the extinct ones whose DNA is completely lost. They used this approach to reconstruct the evolutionary history of the enigmatic giant primate Gigantopithecus blacki and of the extinct human species Homo antecessor, respectively, both of which studies appeared in Nature.

NB: Enrico Cappellinis foredrag vil være på engelsk.

 

 

 

 

Theis Zetner Trolle JensenGammelt DNA fra et 5700 år gammelt “tyggegummi” giver et intimt billede af én af de sidste jæger-samlere i Danmark
THEIS ZETNER TROLLE JENSEN 
Bioarkæolog, ph.d. og postdoc ved Section for Evolutionary Genomics, GLOBE Institute, Københavns Universitet

I stenalderen gik en kvinde på Lolland rundt og tyggede på en klump birkebeg, datidens svar på tyggegummi. Da hun spyttede klumpen ud, efterlod hun DNA i stykket, og 5700 år senere lykkedes det forskere fra Københavns Universitet at udvinde DNA’et. Studiet, der blev publiceret i 2019 og trak en del overskrifter i medierne, vakte stor opmærksomhed, fordi det var første gang nogensinde, at man havde kunnet udtrække et komplet menneskeligt genom fra andet end menneskeknogler. DNA’et røbede mange interessante ting om kvinden, såsom hendes hud-, hår- og øjenfarve, og hvem hendes forfædre var. Vi skal høre hele historien fra idémanden til studiet, bioarkæolog Theis Zetner Trolle Jensen.

 

 

 

 

 

 

Christian KnudsenVulkanen ud for Grønlands kyst
CHRISTIAN KNUDSEN
Geolog, ph.d. og seniorforsker ved GEUS

Aftenens fjerde foredragsholder står bag den uventede opdagelse af en vulkan på havets bund mellem Grønland og Canada, der blev offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Canadian Journal of Earth Sciences i 2019. Den flere kilometer høje vulkan har rejst sig i en ”Rift Valley”, som Kilimanjaro i dag gør det i Østafrika. Vulkanen blev fundet ved undersøgelse af prøver fra en olieboring i havet udfor Nuuk, hvor man har troet, at strukturen i vulkanen var et muligt oliefelt. Undersøgelserne fører os 95 millioner år tilbage til den tid, hvor dinosaurerne herskede på jorden, superkontinentet Pangæa blev splittet, og Nordatlanten åbnede sig.