Arktis

Arktis / Antarktis – Ekspeditioner til verdens ende

Foredrag med Vin & Videnskab

Bemærk, at du ifølge myndighedernes nyeste retningslinjer skal bære mundbind eller visir ved indendørsarrangementer – undtagen, når du sidder ned.

KATRINE WORSAAE  Lektor i evolutions- og marinbiologi
NADJA ALBERTSEN  Læge, research medic på Antarktisbase
WILLIAM COLGAN (Canada)  Seniorforsker i glaciologi og klima
RENÉ FORSBERG  Professor i geodynamik

Vi har sat fire forskere, der alle har været på spændende videnskabelige ekspeditioner til polarområderne inden for de seneste år, stævne. De vil tage os med på rejse til Arktis og Antarktis.

Evolutions- og marinbiolog Katrine Worsaae har netop deltaget i en international ekspedition til de subantarktiske øer for at lede efter et mytisk mikroskopisk dyr med en helt særlig dansk historie. Nadja Albertsen har som udsendt for ESA som den første dansker brugt et år på Antarktis-basen Concordia for at forske i, hvordan psyken og fysikken klarer mange måneder i mørke og isolation, undersøgelser der bl.a. har relevans for fremtidens kolonisering af Mars.

Glaciolog og klimaforsker William Colgan har lavet undersøgelser omkring den efterladte, amerikanske militærbase Camp Century under Indlandsisen i Nordvestgrønland. Og professor René Forsberg har ledet talrige kampagner for at kortlægge landskabet under isen og undersøge klimaet både i Arktis og Antarktis.    

I pausen serveres et glas vin (inkluderet i prisen).

NB: Vær opmærksom på, at William Colgans foredrag vil være på engelsk.

COVID-19: Se vores tiltag for en tryg oplevelse.

PROGRAM

Katrine WorsaaePå jagt efter det grønlandske kæbedyr blandt pingviner og søelefanter
KATRINE WORSAAE
Lektor i evolutions- og marinbiologi, Marinbiologisk Sektion, Biologisk Institut, Københavns Universitet

Katrine Worsaae har ledet og deltaget i talrige marinbiologiske ekspeditioner verden over for at indsamle og studere bittesmå marine invertebrater (hvirvelløse dyr). Hendes forskning i evolutionen af disse organismer bragte hende i 2019-20 med på en to måneders international videnskabelig ekspedition til de subantarktiske øer. Hendes hovedformål var at lede efter et helt særligt dyr, kæbedyret, et væsen af en urgammel slægtslinje, som blev opdaget i en kilde i Grønland af danske zoologer, og som aldrig var blevet fundet andre steder. Det unikke dyr med fem sæt kæber, det kan skyde ud af munden, er måske en af de bedste chancer for at studere, hvordan sex og hjerne opstod og fungerede i vores allerældste mikroskopiske forfædre. Katrine Worsaae vil fortælle om sit feltarbejde omgivet af kongepingviner, albatrosser og søelefanter. Og om det lykkedes hende af finde kæbedyret.

 

 

 

 

 

 

Nadja AlbertsenHvide Mars på Antarktis
NADJA ALBERTSEN
Læge, tidligere research medic på Concordia

Udsendt som ’research medic’ for ESA tilbragte læge Nadja Albertsen fra 2018-2019 over et år på Antarktis, nærmere bestemt på den fransk-italienske forskningsstation Concordia. Stedet, også kendt som ’Hvide Mars’, ligger 1000 km inde på det Antarktiske Plateau, hvor den årlige gennemsnitstemperatur er -50 grader. De nærmeste mennesker er 600 km væk, hvilket gør Concordia til Jordens mest afsidesliggende base, og man er totalt fysisk afskåret fra omverdenen i den ni måneder lange vinter. Men netop den ekstreme kulde, det langvarige mørke og isolationen gør basen til et oplagt sted at studere, hvordan den menneskelige krop såvel som psyke reagerer på forhold, der minder om dem, fremtidens rumfarere vil opleve på langvarige rum-missioner og ophold på Månen og Mars. Og netop det, var Nadja Albertsen med til at undersøge. Vi skal høre om hendes rejse til Hvide Mars, om de specifikke forskningsprojekter hun stod for at køre, om hverdagen på Concordia og om perspektiverne for fremtidens rumrejser.      

 

 

 

 

 

 

 

 

William ColganCamp Century: Monitoring climate and ice at an abandoned ice-sheet base
WILLIAM COLGAN 
Senior Researcher in Glaciology and Climate at the Geological Survey of Denmark and Greenland (GEUS)

Camp Century was constructed by the US in the near-surface ice-sheet of Northwest Greenland during the Cold War. Nearly 100,000 years of climate history was revealed when ice core drillers struck bedrock there in 1966. But, the abandoned ice-sheet base now has unanticipated social significance because of climate change. The Geological Survey of Denmark and Greenland (GEUS) is tasked with monitoring the current climate at Camp Century and, importantly, predicting the future response of the ice sheet to climate change. Maintaining ice-sheet instruments, surveying the sub-surface debris field, and estimating future ice-sheet melt are challenging tasks. Heading that work is William Colgan, a Canadian research climatologist based at GEUS, who studies glaciers as indicators of climate change. Tonight, he will talk about his fieldwork on the ice sheet and the most important recent climate developments concerning the abandoned base inside the ice sheet.

NB: William Colgans foredrag vil være på engelsk.

 

 

 

 

 

 

René ForsbergFra Nordpolen til Sydpolen – klimaændringer og hvad der gemmer sig under isen
RENÉ FORSBERG
 
Professor i geodynamik og afdelingsleder ved DTU Space

Professor René Forsberg har over en lang årrække stået i spidsen for talrige ekspeditioner i Arktis og Antarktis, som har haft til formål at kortlægge landskabet under isen og undersøge det polare klima. I aften vil han fortælle om isbrydertogter og flykampagner fra Nordpolen til Sydpolen, bl.a. for at sikre databaggrund for Rigsfællesskabets krav på Nordpolen og for at udforske de sidste ukendte områder i Antarktis.