Vi tager temperaturen på Arktis

Jorden kalder: Debataften på Statens Naturhistoriske Museum

AFLYST – LÆS MERE HER...

Opvarmningen af Arktis sker mere end dobbelt så hurtigt som den gennemsnitlige globale opvarmning, og sneen og isen smelter hurtigt. Det betyder, at levevilkårene for planter, dyr og mennesker ændres hastigt, og Arktis får en stadigt mere fremtrædende geopolitisk rolle, fordi vi får adgang til nye naturressourcer. Men det betyder også, at Arktis’ påvirkning på de globale klima- og miljøforhold ændres. Forskere fra hele verden arbejder på at forstå, hvad der sker, og hvilke globale, regionale og lokale konsekvenser ændringerne har i dag og vil få i fremtiden.

For nyligt sagde islændingene farvel til gletsjeren Ok. Det er den første islandske gletsjer, der er forsvundet i klimaforandringernes tidsalder. De næste 200 år forventes alle vores gletsjere at gå samme vej. I denne udgave af 'Jorden kalder' sætter vi fokus på, hvordan fremtiden tegner sig for Arktis.

Debattører:

  • Nina Lundholm, lektor og kurator på Statens Naturhistoriske Museum
  • Uffe Jakobsen, lektor på Institut for Statskundskab, Professor (mso), Ilisimatusarfik / Grønlands Universitet
  • Jørgen Peder Steffensen, Iskerneforsker, Niels Bohr Institutet, Is&klima

Ordstyrer:

  • Martin Keller, Verdensmålskonsulent i Afdelingen for Bæredygtig Udvikling, Københavns Kommune.

     

Om 'Jorden kalder'

FN’S VERDENSMÅL for bæredygtighed er en vision for sikring af klodens fremtid – men hvordan kan vi som borgere og samfund forstå og handle efter dem?

JORDEN KALDER er en serie debatarrangementer, hvor eksperter i samtale med hinanden og med publikum diskuterer, hvordan vi kan skabe en bæredygtig fremtid og give planeten sikkert videre til næste generation.

PUBLIKUM DELTAGER i debatten via deres smartphone ved at stille og like spørgsmål, der bliver vist på en storskærm.

'Jorden kalder' er tilrettelagt af Sustainability Science Center og Statens Naturhistoriske Museum.