Jorden KalderZoonosernes årti? Biodiversitetskrisen efter corona

Jorden kalder: Debataften på Statens Naturhistoriske Museum

Corona har lammet store dele af Verden i 2020. Vores system var ikke beredt på en sygdom, og derfor lukkede vi samfundet ned for en stund. Corona udsprang fra dyr, men spredte sig som den usynlige fjende til mennesker.

Zoonoser har potentialet for at danne ødelæggende pandemier. De er svære at bekæmpe, fordi de ikke kun er humanpatogene men kan florere og udvikle sig i dyr.

Samtidig sætter vi naturen under stigende pres, når vi rydder natur i forsøget på at udvinde dets ressourcer og gøre plads til vores produktion. I takt med at den urørte naturen indskrænkes og mennesket rykkere tættere på, dør arter og den naturlige diversitet bliver mindre – men måske løber vi også en sundhedsrisiko.

Meget tyder på, at vores hensynsløse tilgang til naturen blotter mennesket. Zoonoser har altid været en overhængende fare mod det menneskelige samfund, men antallet af nyopståede zoonoser er firedoblet i løbet af det seneste halve århundrede, som effekt af vores infiltrering af naturen. Dette betyder, at vi måske er nødt til at håndtere biodiversitetskrisen som en sundhedsfare.

Under pandemier er vi nødt til at tage hensyn til hinanden for at begrænse konsekvenserne – burde vi i første instans tage hensyn til naturen for helt at undgå situationen?

Eksperter i panelet:


Ordstyrer:

  • Martin Keller, Verdensmålskonsulent i Afdelingen for Bæredygtig Udvikling, Københavns Kommune.


Billetter:

Billetter sættes til salg medio august.

 

Om 'Jorden kalder'

FN’S VERDENSMÅL for bæredygtighed er en vision for sikring af klodens fremtid – men hvordan kan vi som borgere og samfund forstå og handle efter dem?

JORDEN KALDER er en serie debatarrangementer, hvor eksperter i samtale med hinanden og med publikum diskuterer, hvordan vi kan skabe en bæredygtig fremtid og give planeten sikkert videre til næste generation.

PUBLIKUM DELTAGER i debatten via deres smartphone ved at stille og like spørgsmål, der bliver vist på en storskærm.

'Jorden kalder' er tilrettelagt af Sustainability Science Center og Statens Naturhistoriske Museum.