Viking

Foredrag med Vin & Videnskab

UDSOLGT

JEANETTE VARBERG Arkæolog, museumsinspektør
PETER PENTZ Arkæolog, museumsinspektør

Vores syn på vikingerne er konstant i forandring takket være nye arkæologiske fund og analysemetoder, som i kombination med eksisterende viden og historiske kilder kan løfte sløret for en af den mest berømte perioder i vores forhistorie.

Arkæolog Jeanette Varberg, kendt fra tv-serien Historien om Danmark, og som til foråret udgiver bogen Viking: Ran, ild, sværd, og arkæolog Peter Pentz, der har beskæftiget sig med vikingernes tro og verdensbillede, tager os med tilbage til vikingetiden.

I pausen serveres et glas vin (inkluderet i prisen).

PROGRAM


Ran, ild og sværd
JEANETTE VARBERG Arkæolog, museumsinspektør Nationalmuseet, forfatter
Hvordan blev Skandinavien en sømagt, som formåede at få det mægtige Frankerrige og de angelsaksiske riger i knæ i en tid, hvor kristendommen stod stærkere end nogensinde før? 800-tallet var et voldsomt århundrede, hvor stærke vikingeflåder sejlede i det meste af den kendte verden. Jeanette Varberg tager os med på vikingernes rejser.

Fra ting til tanke
PETER PENTZ Mag.art. i middelalderarkæologi, dr.fil.; museumsinspektør Nationalmuseet
I de århundreder, vikingerne sejlede ud fra Skandinavien, var samfundet, de efterlod derhjemme, et forhistorisk samfund. De lande og folk, de mødte, havde da for længst overskredet grænsen mellem forhistorie og historie. Derfor er vikingetiden et forskningsfelt for både historikere og arkæologer. I disse år strømmer det ind med detektor-fund til de danske museer. De mange genstande bringer ny og ofte overraskende viden om fortiden, ikke mindst om vikingetiden. Men kan genstande fundet med detektor, og derfor altså uden kontekst, binde ting og tekst sammen?

BAG OM FOREDRAGSHOLDERNE


JEANETTE VARBERG. Arkæolog og museumsinspektør på Nationalmuseet. Forfatter og medforfatter til mange artikler og bogkapitler og har redigeret flere antologier. I 2014 fik hun sit internationale gennembrud med opdagelsen af, at 3400 år gamle glasperler fundet i Danmark stammer fra det gamle Egypten og Mesopotamien. Hendes hovedudgivelser ligger inden for nordeuropæisk bronzealderforskning, krig, migration, handel og religion. Medvirkede i 2017 i DR's historieserie Historien om Danmark som en af de eksperter, der udtaler sig om de forskellige perioder, og sammen med Kurt Villads Jensen skrev hun en uddybende bog om Danmarks Historie, som blev udgivet samme år i forbindelse med serien. I foråret 2019 udkommer hendes bog Viking. Ran, ild og sværd på Gyldendal.

PETER PENTZ. Mag.art. i middelalderarkæologi fra Aarhus Universitet og dr.fil. fra Göteborg Universitet. I dag arbejder han som museumsinspektør på Nationalmuseet. Han har især beskæftiget sig med vikingetid, vikingernes tro og verdensbillede, islamisk arkæologi samt internationale konventioner vedr. kulturarv og handel med oldsager. Peter Pentz er forfatter til en lang række af videnskabelige og populærvidenskabelige publikationer.