Tarmen: Det hotteste sted i kroppen

Foredrag med Vin & Videnskab

UDSOLGT

KARSTEN KRISTIANSEN Professor i molekylær biologi, institutleder
ARNE ASTRUP Professor, overlæge, leder af Institut for Idræt og Ernæring

Tarmen er det hotteste sted i kroppen i disse år. Der er sket en eksplosion i undersøgelser af og publikationer om tarmen og dens bakteriers kæmpe betydning for vores helbred og måske oven i købet vores psyke.

To af Danmarks førende forskere inden for feltet, professorerne Karsten Kristiansen og Arne Astrup, beretter om de nyeste opdagelser, gennembrud og erkendelser.

I pausen serveres et glas vin (inkluderet i prisen).

PROGRAM


Nyt om tarmens bakterier og deres betydning for sundhed og sygdom
KARSTEN KRISTIANSEN Professor i molekylær biologi ved Biologisk Institut, Københavns Universitet; leder af Institute of Metagenomics, Kina
Professor Karsten Kristiansen har gennem mange år arbejdet med energistofskifte i relation til ernæring, genetik og tarmbakterier. I aften vil han fortælle om de nyeste fund omkring betydningen af tarmens bakterier; hvorledes tarmfloraen og stoffer produceret af bakterierne kan påvirke hele vores organisme og ikke bare vores stofskifte, men også signalere til hjernen og påvirke vores adfærd. Og vi skal høre om, hvilke muligheder vi i dag har for at ændre på sammensætningen af vores tarmbakterier og dermed påvirke deres funktion.

Personlige kostråd baseret på dit blodsukker og tarmbakterier
ARNE ASTRUP Professor, leder af Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet, overlæge ved Enheden for Klinisk Forskning, Bispebjerg Frederiksberg Hospital
Professor og forfatter Arne Astrup er kendt for sin mangeårige forskning i appetitregulering, forebyggelse og behandling af overvægt og sygdomme som type 2-diabetes, hvor ernæring spiller en afgørende rolle. En af de store erkendelser har været, at der ikke findes én type kost, som er optimal for alle mennesker. I stedet bør man give folk personlige kostanbefalinger baseret på deres blodsukker og ikke mindst tarmbakterier. Arne Astrup fortæller om, hvad hans forskning har afdækket de seneste år.    

Til arrangementet vil der være mulighed for at købe Arne Astrups bog ”Spis Dig Slank – Efter dit blodsukker”.

BAG OM FOREDRAGSHOLDERNE


ARNE ASTRUP. Professor, læge, dr.med. Siden 2012 leder af Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet, med 300 medarbejdere og 1200 studerende. Overlæge ved Enheden for Klinisk Forskning, Bispebjerg Frederiksberg Hospital.
Har været formand for det Statslige Ernæringsråd og for internationale forskningsorganisationer. Videnskabelige hovedinteresseområder er appetitregulering, forebyggelse og behandling af overvægt og type 2-diabetes samt andre sygdomme, hvor ernæring og fysisk aktivitet spiller en rolle. Opdagede i 1996 sammen med professor Jens Holst, at GLP-1 er et mæthedshormon hos mennesker, og var den drivende kraft i, at Danmark forbød industrielt fremstillet transfedtsyrer i madvarer i 2014. Trods arbejde som universitetsleder har Arne Astrup fortsat sin forskning og publicerer hyppigt i både The Lancet, British Medical Journal og New England Journal of Medicine og har skrevet en lang række populære bøger med Claus Meyer og Christian Bitz, som er udkommet i mange lande, herunder USA, Australien og Tyskland.


KARSTEN KRISTIANSEN. Professor i molekylær biologi ved Biologisk Institut, Københavns Universitet. Uddannet som biokemiker ved Københavns Universitet og har siden arbejdet ved Max-Planck-Institut für Molekulare Genetik, Berlin og Institut de Biologie Physico-Chimique, Fondation Edmond de Rothschild, Paris. Professor ved Institut for Biokemi og Molekylær Biologi, Syddansk Universitet inden ansættelsen ved Biologisk Institut i 2008. Desuden professor ved og leder af Institute of Metagenomics ved BGI-Shenzhen, Kina, hvor han tilbringer ca. halvdelen af sin tid. Har gennem mange år arbejdet med energistofskifte i relation til ernæring, genetik og tarmbakterier.