Nobelkavalkade

Foredrag med Vin & Videnskab

INGE MARIE SVANE Professor, overlæge, centerleder               
JENS HANNIBAL Overlæge, døgnrytmeforsker
LENE ODDERSHEDE Professor i eksperimental fysik, centerleder
CHRISTIAN ADAM OLSEN Professor i organisk kemi og kemisk biologi

Uddelingen af nobelpriserne er et af årets absolutte højdepunkter i videnskabens verden. I 2019 vender Vin & Videnskabs populære ”Nobelkavalkade” tilbage på programmet. Her vil fire prominente danske forskere præsentere 2018’s nobelpriser i hhv. medicin, fysik og kemi plus medicinprisen fra 2017.

Det skal handle om revolutionerende opdagelser, erkendelser og opfindelser inden for cancerimmunterapi, døgnrytmeforskning, laserfysik og optiske pincetter samt enzymforskning og identifikation af antistoffer.

Vi skal høre om forskningen, der ligger bag nobelpriserne og om, hvilken afgørende betydning den har haft for videnskaben i dag, ikke mindst herhjemme.

I pausen serveres et glas vin (inkluderet i prisen).

PROGRAM


Medicinprisen 2018: “Discovery of cancer therapy by inhibition of negative immune regulation”
INGE MARIE SVANE Professor, overlæge, kræftforsker, centerleder ved Center for Cancer Immunterapi

Medicinprisen 2017: “Discoveries of molecular mechanisms controlling the circadian rhythm”
JENS HANNIBAL Overlæge, døgnrytmeforsker, klinisk forskningslektor på Klinisk Biokemisk Afdeling, Bispebjerg/Frederiksberg Hospital og Københavns Universitet 

Fysikprisen 2018: “Groundbreaking inventions in the field of laser physics”
LENE ODDERSHEDE Professor i eksperimental fysik ved Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet og centerleder for StemPhys Center of Excellence

Kemiprisen 2018: “The directed evolution of enzymes + the phage display of peptides and antibodies"
CHRISTIAN ADAM OLSEN Professor i organisk kemi og kemisk biologi ved Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi og Center for Biopharmaceuticals på Københavns Universitet

BAG OM FOREDRAGSHOLDERNE


INGE MARIE SVANE. Professor i cancerimmunterapi ved Københavns Universitet, overlæge på onkologisk afdeling, Herlev Hospital samt centerleder ved forskningscenteret Center for Cancer Immunterapi. Har forsket i cancerimmunologi og cancerimmunterapi igennem 25 år med særligt fokus på cellulær immunterapi og cancervacciner. Leder ph.d.-uddannelsesprogram i Klinisk Cancerforskning ved Københavns Universitet. Modtog i 2017 Kræftens Bekæmpelses hæderspris for sit dedikerede arbejde med kræftpatienter og kræftforskning.


JENS HANNIBAL. Overlæge og klinisk forskningslektor på Klinisk Biokemisk Afdeling, Bispebjerg/Frederiksberg Hospital og Københavns Universitet. Jens Hannibal har forsket i døgnrytmer i over 20 år. Han skrev sin disputats i 2004 om, hvordan lyset via et specielt system i øjets nethinde dagligt justere hjernens biologiske ur. Siden har han publiceret mere end 100 videnskabelige artikler om det døgnrytmegenererende (circadiane) system.


LENE ODDERSHEDE. Professor i eksperimental fysik ved Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet, og centerleder for StemPhys Center of Excellence. Hun byggede i 1999 Skandinaviens første optiske pincet ved Niels Bohr Institutet og har anvendt denne til at forstå, hvorledes lys vekselvirker med nanoskopiske metalliske partikler, hvilket bl.a. er brugt til udviklingen af en ny kræftterapi. Hun har ligeledes anvendt den optiske pincet til at undersøge mekaniske egenskaber af enkelte molekyler og levende celler. Hun modtog EliteForsk prisen og har fået en sølvmedalje af Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab, som hun også er medlem af.


CHRISTIAN ADAM OLSEN. Professor i organisk kemi og kemisk biologi ved Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi og Center for Biopharmaceuticals på Københavns Universitet. Cand.polyt. med organisk kemi som speciale fra DTU, ph.d. i medicinalkemi fra Danmarks Farmaceutiske Højskole og postdoc ved Scripps Research Institute, La Jolla, Californien. Forskningen i hans laboratorium er funderet i organisk kemisk syntese og fokuserer på udviklingen af molekyler, der kan bidrage til at skabe indsigt i forskellige biologiske mekanismer. Ultimativt håber han, at deres resultater kan understøtte udviklingen af nye og bedre lægemidler til behandling af cancer og infektioner som resultat af multiresistente bakterier.