Hjernen – på sporet af os selv

Foredrag med Vin & Videnskab

UDSOLGT

DORTHE BERNTSEN Professor i psykologi 
MICHAEL WINTERDAHL Hjerneforsker

Hvorfor er vi dem, vi er? Hvordan fungerer vores erindringer og selvforståelse? Hvad ligger bag vores skiftende sindsstemninger? Det er nogle af de store spørgsmål, som aftenens to foredragsholdere forsøger at være med til at besvare med deres forskning.

Dorthe Berntsen, professor i psykologi og leder af Danmarks Grundforskningsfonds Center for Selvbiografisk Hukommelsesforskning, vil fortælle om, hvordan erindringsevnen er en helt grundlæggende egenskab, som er nødvendig for vores evne til at indgå i sociale fællesskaber og for oplevelsen af at være den samme person over tid.

Hjerneforsker Michael Winterdahl, leder af Brain Imaging and Kinetics Group, bruger moderne skanningsteknikker til at ”se” ind i den levende hjerne og skal berette om, hvordan hormoner er involveret i alt fra vores daglige sociale interaktioner og seksualitet til menneskets engagement i religiøse fællesskaber.

I pausen serveres et glas vin (inkluderet i prisen).

PROGRAM


Erindring
DORTHE BERNTSEN Professor i psykologi ved Aarhus Universitet og leder af Danmarks Grundforskningsfonds Center for Selvbiografisk Hukommelsesforskning
”Minderne har jeg da lov at ha’” lyder refrænet i en gammel dansk slager. Men erindringer om egne oplevelser i fortiden er ikke blot til for nostalgiens skyld. Tværtimod er dette kun en perifer funktion ved erindringer. Erindringsevnen er en helt grundlæggende egenskab, som er nødvendig for vor evne til at indgå i sociale fællesskaber og for oplevelsen af at være den samme person over tid. I dette foredrag ser professor Dorthe Berntsen nærmere på selvbiografiske erindringer, deres funktioner i dagligdagen, deres fordeling over livet, og hvordan vi får dem frem.

Hvor sex og religion mødes – hjernens hemmelige sprog
MICHAEL WINTERDAHL Lektor på Nuklearmedicinsk Afdeling, Aarhus Universitet
Kvinder lærer på et tidligt tidspunkt, at humørsvingninger er et irriterende problem, som for alt i verden skal skjules. Men i virkeligheden er vi alle sammen, både mænd og kvinder, styret af hormoner. Hjerneforsker Michael Winterdahl vil berette om, hvordan vores skiftende sindsstemninger er et fintfølende feedbacksystem, der sætter os i stand til at være empatiske, nysgerrige og i balance med os selv. Hormoner er således ikke blot involveret i “kvindelige humørsvingninger”, men i alt fra vores daglige sociale interaktioner og sexlyst til menneskets engagement i religiøse fællesskaber. Ved at etablere et molekylært grundlag for vores følelser og vise, hvordan moderne skanningsteknikker kan ”se” ind i den levende hjerne giver Michael Winterdahl os mulighed for at forstå os selv, vores følelsesliv og sammenhængen mellem vores bevidsthed og krop på en helt ny måde.

BAG OM FOREDRAGSHOLDERNE


DORTHE BERNTSEN. Professor i psykologi ved Aarhus Universitet og leder af Danmarks Grundforskningsfonds Center for Selvbiografisk Hukommelsesforskning. Forsker i selvbiografisk hukommelse – et neurokognitivt system for evnen til bevidst at genkalde sig personlige oplevelser i og forestille mulige situationer i fremtiden.

MICHAEL WINTERDAHL. Lektor på Nuklearmedicinsk Afdeling, Aarhus Universitet. Han har de sidste 10 år arbejdet i krydsfeltet mellem psykologi og billeddannelse og leder i dag sin egen forskningsgruppe med fokus på neuropeptider. Ydermere afholder Michael Winterdahl hvert år to intetdisciplinære summer schools i henholdvis neuroimaging og cognitive neuroscience for studerende fra hele verden.