Galakser, mørkt stof og jagten på nye partikler

Foredrag med Vin & Videnskab

UDSOLGT

SARAH PEARSON Astrofysiker
TROELS C. PETERSEN Partikelfysiker

Ved hjælp af verdens største og mest komplekse videnskabelige instrumenter og stadig kraftigere computere er fysikerne i stand til hele tiden at rykke grænserne for vores forståelse af universet, lige fra de mindste partikler til galakserne.

I aften skal vi have et indblik i, hvad der rører sig netop nu inden for hhv. astro- og partikelfysikken fra to af Danmarks allerdygtigste fysikformidlere: Sarah Pearson, der blev tildelt Women in Physics Prize 2017 for sit bidrag til forståelsen af galakser og mørkt stof, og Troels C. Petersen, som arbejder på ATLAS-detektoren ved CERN’s LHC-accelerator og har bidraget til opdagelsen af Higgs-partiklen.

Det skal handle om galakser, mørkt stof og jagten på helt nye elementarpartikler.

I pausen serveres et glas vin (inkluderet i prisen).

PROGRAM


Fra sønderrevne stjernestrømme til en forståelse af mørkt stof
SARAH PEARSON Astrofysiker, ph.d., postdoc ved Center for Computational Astrophysics, The Flatiron Institute, New York
Galakser, som vores egen Mælkevej, har været til stede i mere end 90% af Universets levetid på ca. 13,8 milliarder år. Disse galakser består af hundrede milliarder af stjerner, ligeså mange planeter samt støv, gas og såkaldt “mørkt stof”. Forskere ved endnu ikke, hvad mørkt stof er, men ved hjælp af dets gravitationelle indflydelse på strømme af stjerner i vores egen galakse er vi kommet et skridt nærmere en forståelse. Sarah Pearson vil gennemgå de nyeste resultater fra astrofysikernes efterforskning af fordelingen og karakteren af mørkt stof og give et overblik over, hvad man i dag ved om galaksers bestanddele og fordeling i universet.

Jagten på nye partikler
TROELS C. PETERSEN Lektor i partikelfysik ved Niels Bohr Institutet, arbejder på ATLAS-detektoren ved CERN’s LHC-accelerator
Lidt uden for Geneve i Schweiz ligger partikelfysikkens verdenslaboratorium CERN og dens 27 km store LHC-accelerator med tilhørende eksperimenter, der bruges til at udforske de fundamentale naturlove. Det foreløbige resultat er opdagelsen af Higgs-partiklen og en verifikation af Standard-modellen. Men trods sin skønhed, så er Standard-modellen ikke det endelige svar, idet den efterlader flere ubesvarede spørgsmål, ikke mindst hvad universets mørke stof udgøres af. LHC har lige afsluttet sin anden kørselsperiode, og ved ATLAS-eksperimentet arbejdes der på at undersøge, hvad det nye data fortæller os om, hvad mørkt stof er og ikke er. Samtidig søger flere andre eksperimenter også efter mørkt stof, og dermed er jagten sat ind på dette 21. århundredes måske største udfordring i fysik.

BAG OM FOREDRAGSHOLDERNE


SARAH PEARSON. Har en ph.d.-grad i astrofysik fra Columbia University og er på nuværende tispunkt postdoc ved Center for Computational Astrophysics, The Flatiron Institute, New York. Hendes forskning fokuserer på galaksers struktur og opbygning, og hun har bidraget til opdagelsen af, hvordan vi kan bruge stjernestrømme i vores egen galakse til at kortlægge Mælkevejens mørke stof. Ud over sin forskning har Sarah en stor passion for formidling og har derfor lavet YouTube-kanalen "Space with Sarah", hvor hun besvarer spørgsmål om rummet til den brede befolkning. YouTube: Space with Sarah

TROELS C. PETERSEN. Lektor i partikelfysik ved Niels Bohr Institutet og arbejder på ATLAS-detektoren ved CERN’s LHC-accelerator. Han har bidraget til forskning i forskellen på stof og antistof og opdagelsen af Higgs-partiklen. Hans nuværende forskning er i jagten på flere Higgs'er og andre nye partikler, som kan være relateret til mørkt stof. Desuden er han involveret i brugen af Machine Learning til analysen af de store datamængder, som ATLAS-eksperimentet producerer.