Fortidens mode og fremtidens tekstiler

Foredrag med Vin & Videnskab

UDSOLGT

ULLA MANNERING Arkæolog, forsker i forhistoriske tekstiler
LUISE ØRSTED BRANDT Arkæolog, forsker i forhistoriske klædedragter
IRINA IACHINA Ph.d.stipendiat, molekyleforsker
PRISCA VILSBØL Designer og iværksætter

Vi går ikke kun med tøj for at holde varmen. Klædedragter har gennem hele menneskets historie været et signal om identitet, status og tilhørsforhold, samtidig med at moden har skiftet med nye tendenser og fremkomst af nye materialer. Men hvad ved vi om fortidens mode? Hvilke metoder bruger forskere til at analysere fibre, farver og alder? Hvordan udvikles nye modematerialer i dag? Og hvilke nye tekstiler bliver en del af fremtidens påklædning?

I tilknytning til særudstillingen Fashioned from Nature – Naturen på mode, der åbner på Geologisk Museum i april, sætter Vin & Videnskab fokus på tekstilforskning i fortid og fremtid, fra vikingeuld til edderkoppesilke. 

I pausen serveres et glas vin (inkluderet i prisen).

Se særudstillingen forud for foredragene: Billetten til Fortidens mode og fremtidens tekstiler giver eksklusiv adgang til særudstillingen Fashioned from Nature i tidsrummet kl. 17-19, hvis Vin & Videnskab-billetten fremvises i billetsalget.

PROGRAM


Dragt og natur i vikingetiden
ULLA MANNERING Ph.d. i forhistorisk arkæologi, ekspert i forhistoriske tekstiler, seniorforsker på Nationalmuseet
Vikingetiden er en periode, hvor man dels drager fordel af flere tusinde års lokal udvikling af de materialer, som indgår i dragtproduktionen, og dels får adgang til nye og mere luksusprægede varer såsom silke og guld- og sølvtråd. Dragten i vikingetiden afspejler således en brydningstid, hvor nyt møder gammelt, og nye dragttraditioner dannes. I foredraget skitseres vores forhistoriske dragtudvikling med vægt på de tilgængelige materialer og ressourcer. 

Fra Djengis Khan til vikingerne – proteiner fra dragter fra mumier og grave
LUISE ØRSTED BRANDT Ph.d. i forhistorisk arkæologi, adjunkt på Urbnet, Aarhus Universitet
Luise Ørsted Brandt har ved at kombinere arkæologi og avancerede proteinanalyser kunne kaste helt nyt lys på fortidens klædedragter. Med udgangspunkt i sin egen forskning vil hun fortælle om, hvor langt man er nået med at bestemme oprindelsen af materialerne i forhistoriske klædedragter ud fra deres proteiner. Vi skal se eksempler lige fra en krigerdragt fra Djengis Khans tid i Mongoliet til de danske vikingers hesteudstyr og dragter med pels.​ 

Edderkoppesilkens hemmeligheder
IRINA IACHINA Ph.d.-stipendiat, molekyleforsker, Syddansk Universitet
Hvad er det, der gør edderkoppens spind så stærkt som stål og samtidig så utroligt elastisk? Og kan vi bruge denne viden til at udvikle nye superstærke syntetiske materialer? Forskningen er altid på jagt efter mere viden om naturens fantastiske materialer, bl.a. gennem studier af proteiner og molekyler, og hvordan deres sammensætning skaber unikke egenskaber. Irina Iachina vil fortælle om Syddansk Universitets molekylærbiologiske og fysiske forskning i edderkoppesilkens hemmeligheder, og om de perspektiver den kan have for udvikling af nye materialer til beskyttelse og beklædning.

Fremtidens tekstiler
PRISCA VILSBØL Designer, indehaver og grundlægger af Manufacture Copenhagen
Tekstil og beklædning har altid været en afgørende del af menneskets fremtoning. Det er der både funktionelle, æstetiske og sociale grunde til. I dag – i højere fart end nogensinde – arbejder designere, forskere og producenter med at udvikle fremtidens biobaserede, bæredygtige og højteknologiske tekstiler. Prisca Vilsbøl viser konkrete eksempler på fremskridtene og sætter især fokus på produktudviklingens æstetiske, teknologiske og bærdygtighedsrelaterede overvejelser.

BAG OM FOREDRAGSHOLDERNE


ULLA MANNERING. Ph.d. i forhistorisk arkæologi med speciale i tekstilproduktion og dragt. Hun har blandt andet drevet metodeudviklingen indenfor 14C-analyse af tekstil, samt fiber-, farve-, protein- og isotopanalyse af de danske forhistoriske tekstil- og skindfund. Hun har især arbejdet med dragt i ikonografiske kilder, samt brug og produktion af plantefibermaterialer såsom hør og brændenælde. Ulla Mannering var i 2005 med til at grundlægge Danmarks Grundforskningsfonds Center for Tekstilforskning på Københavns Universitet, hvor hun i dag er gæstelektor. Hun leder i øjeblikket et 3-årigt forsknings- og formidlingsprojekt ”Velklædt i Vikingetiden” i samarbejde med forskere fra Center for Tekstilforskning på Københavns Universitet og Sagnlandet i Lejre. Projektet er finansieret af VELUX FONDENS Museumsprogram.


LUISE ØRSTED BRANDT. Ph.d. i forhistorisk arkæologi, adjunkt på Urbnet, Aarhus Universitet. Luise har gennem det sidste årti specialiseret sig i naturvidenskabelig arkæologi. Hun har især anvendt biomolekylære metoder til at undersøge tekstiler og skindmaterialer. I sit nuværende postdoc-projekt arbejder hun med arts- og proveniensbestemmelse af vikingetidens og middelalderens skind og pelsmaterialer.

IRINA IACHINA. Kandidatgrad i Nanobioscience på Syddansk Universitet, hvor hun var en del af forskergruppen DaMBIC (Danish Molecular Biomedical Imaging Center) på Institut for Biokemi og Molekylærbiologi der udforsker samspillet mellem levende celler, molekyler, proteiner, membraner mv. ved hjælp af avancerede mikroskoper. Det var under sit speciale hun selv udformede og forskede i projektet om edderkoppesilke. Hun er nu PhD-studerende tilknyttet på SDU NanoSYD, Mads Clausen Instituttet, hvor hun fortsætter sit studie af forskellige typer mikroskopi.


PRISCA VILSBØL. Beklædningsdesigner, iværksætter og designforsker, Prisca Vilsbøl arbejder i krydsfeltet mellem mode, teknologi og bæredygtighed. I Vilsbøl de Arce skabte hun skulpturelle avantgarde kollektioner for Lady Gaga, Rihanna, Peaches o.a. Hendes erfaring med design, innovative materialer og produktions-optimering er gået via æstetiske eksperimenter og biomaterialer gennem CNC-fremstilling til programmerbare tekstiler, og den viden bruges nu på at implementere bæredygtige og innovative praksis inden for tekstilbranchen.