Dybhavsekspeditioner og hvalforskning

Foredrag med Vin & Videnskab

RONNIE N. GLUD Professor, dybhavsforsker, ekspeditionsleder
PETER TEGLBERG MADSEN Professor, hvalforsker, ekspeditionsleder

I aften skal vi til havs og i dybet med to danske professorer, begge internationalt anderkendt for deres forskning. Dybhavsforsker Ronnie Glud skal fortælle om nylige videnskabelige ekspeditioner til nogle af Jordens dybeste havkløfter, og Peter Teglberg Madsen skal berette om, hvordan han med højteknologisk udstyr undersøger, hvad der gør visse havpattedyr i stand til at foretage timelange dyk i dybhavet og jage i komplet mørke.

I pausen serveres et glas vin (inkluderet i prisen).

PROGRAM


På ekspedition til nogle af Jordens dybeste havkløfter
RONNIE N. GLUD Professor i biogeokemi ved Syddansk Universitet og Tokyo University of Marine Science and Technology, ekspeditionsleder
Professor Ronnie Glud har i 2017 og 2018 været videnskabelig leder af to internationale dybhavsekspeditioner til hhv. den ti kilometer dybe Kermadec Trench ud for New Zealand og Atacama Trench ud for Chile og Peru. Dybhavet dækker mere and halvdelen af Jordens areal, men er stort set uudforsket. Ronnie Glud tager os med på ekspedition og fortæller om sine undersøgelser af betingelserne for liv i nogle af planetens dybeste havkløfter og om betydningen af dybhavets processer for livet på Jorden. Og vi skal høre om udfordringerne ved at indsamle data fra så utilgængeligt og ekstremt et sted som dybhavsgravene.

Dybhavets store rovdyr
PETER TEGLBERG MADSEN Havpattedyrforsker, professor i sansefysiologi ved Institut for Bioscience, Aarhus Universitet
Mere end 20 arter af store havpattedyr har specialiseret sig i at kunne holde vejret under timelange dyk i dybhavet for at få adgang til det største spisekammer på Jorden. Indtil for ganske nylig har det været en komplet gåde, hvordan både store sæler og hvaler evner at dykke så dybt og finde mad i komplet mørke på 1000 meters dybde. Små avancerede målepakker kan nu sættes på dyrene og give et detaljeret indblik i, hvordan avancerede og sære sanser tillader disse store rovdyr at hente en biomasse i dybhavet, der er to gange større end det samlede humane konsumfiskeri. Peter Teglberg Madsen, der har tilbragt mere end 4 år til havs i jagten på at undersøge hvaler, fortæller om sin fascinerende forskning og nyt fra hvalernes verden.   

BAG OM FOREDRAGSHOLDERNE


RONNIE N. GLUD. Professor i biogeokemi ved Syddansk Universitet og Tokyo University of Marine Science and Technology. Dr.scient. i biogeokemi fra Københavns Universitet og ph.d. i mikrobiel økologi fra Aarhus Universitet. Hans forskning er hovedsageligt centreret omkring produktion og nedbrydningsprocesser af organisk materiale i akvatiske miljøer. I de senere år har der været specielt fokus på at undersøge forholdene i de dybeste dele af verdenshavet. 

PETER TEGLBERG MADSEN. Biolog og hvalforsker. Professor i sansefysiologi ved Institut for Bioscience ved Aarhus Universitet. Har i de sidste 18 år forsket i hvalers sanser, fødesøgning og dykkeadfærd på mere end 30 togter og ekspeditioner fra Amazonfloden til Diskobugten i Grønland.