Dødens detektiver 5

Foredrag med Vin & Videnskab

UDSOLGT

PETER MYGIND LETH Professor, statsobducent
THERESE GRAVERSEN Statistiker med speciale i DNA-spor
NIELS LYNNERUP Professor i retsantropologi
THOMAS PAPE Zoolog, insektforsker

I denne femte udgave af ”Dødens detektiver” kigger vi endnu en gang på videnskaben bag efterforskningen af drabssager eller andre alvorlige forbrydelser og skal præsenteres for nogle af de seneste gennembrud inden for retsmedicinen.

Vi skal møde en statsobducent, der af DR er blevet omtalt som ”en af Danmarks fremmeste eksperter, når det kommer til at opklare mord”, en ung lovende statistiker, som med sin ekspertise i analyse af DNA-spor har kunnet hjælpe det engelske politi i en række sager, og en professor i retsantropologi, der mest er kendt for sine undersøgelser af lig fra arkæologiske udgravninger, men nu har brugt en arkæologisk metode til at analysere nye sager. Og så vil Danmarks førende flueforsker berette om, hvordan hans specialviden om fluemaddiker kan være med til at opklare mord. (Denne Vin & Videnskab er ikke for sarte sjæle!)

I pausen serveres et glas vin (inkluderet i prisen).

PROGRAM


Computertomografi anvendt til retsmedicin
PETER MYGIND LETH Professor, statsobducent og institutleder ved Retsmedicinsk Institut ved Syddansk Universitet; formand for Dansk Selskab for Retsmedicin
Statsobducent Peter Mygind Leth har sin daglige gang på Retsmedicinsk Institut ved Syddansk Universitet, hvor de hvert år får ca. ti mordofre ind. Igennem obduktion og andre undersøgelser skal de forsøge at klarlægge dødsårsagen. Peter Mygind Leth er ekspert i brugen af computertomografi (CT), en avanceret form for røntgenundersøgelse, som gør det muligt at skabe detaljerede 3D-billeder af lig. Vi skal høre om de interessante perspektiver i brugen af den højteknologiske metode.

Statistisk detektivarbejde i kriminalsager
THERESE GRAVERSEN Ph.d., adjunkt i statistik ved Institut for Matematiske Fag, Københavns Universitet
Therese Graversen har hjulpet politiet i England i en række drabssager. Hun har udviklet en særlig statistisk metode til at analysere DNA-spor, som allerede har skrevet engelsk retshistorie og kan sætte nye standarder for retsvæsnet i fremtiden. Therese vil fortælle historien om, hvordan hun har været inddraget som ekspertvidne i de engelske retssager og om udfordringerne ved at analysere DNA-spor.   

En arkæologisk metode til en retsmedicinsk sag
NIELS LYNNERUP Professor i retsantropologi, Retsmedicinsk Institut, Københavns Universitet; dr.med. og ph.d. i retsantropologi og biologisk antropologi
Professor Niels Lynnerup er mest kendt for vha. moderne retsmedicinske metoder at undersøge meget gamle lig, fx moselig. Men i de seneste år har han været involveret i et forskningssamarbejde, der har haft til formål at bruge en velkendt metode i arkæologien til at vurdere alderen af fund, kulstor-14-datering, til præcis tidsfastsættelse i nutidige sager. Dette projekt afstedkom bl.a., at Niels Lynnerup blev involveret i en udenlandsk retsmedicinsk sag.

Når fluer opklarer mord
THOMAS PAPE Ph.d., zoolog, flueforsker, lektor og kurator ved Statens Naturhistoriske Museum
Thomas Pape er en førende kapacitet i fluer og ikke mindst fluers maddiker. Med sin specialviden har han flere gange været konsulteret af politiet som såkaldt retsentomolog. Hans viden kan nemlig bruges til at bedømme, hvor længe lig har ligget og dermed hjælpe med at fastslå dødstidspunktet. Thomas fortæller den på en gang makabre og fascinerende historie om, hvordan fluer kan være med til at opklare mord.

BAG OM FOREDRAGSHOLDERNE


PETER MYGIND LETH. Læge fra Københavns Universitet 1983. Speciallægeanerkendelse i patologisk anatomi og histologi 1993. Ph.d. om brandulykker fra Aarhus Universitet 1998. Vicestatsobducent ved Retsmedicinsk Institut, Aarhus Universitet 2000. Vicestatsobducent ved Retsmedicinsk Institut, Syddansk Universitet 2004. Disputats om computertomografiens anvendelse i retsmedicinen 2015. Professor, statsobducent og institutleder ved Retsmedicinsk Institut ved Syddansk Universitet 2015. Formand for Dansk Selskab for Retsmedicin 2015. Forskningsområder: Brandulykker, drabskriminalitet, retsmedicinsk computertomografi.

THERESE GRAVERSEN. Adjunkt i statistik ved Institut for Matematiske Fag på Københavns Universitet. Ph.d. i statistik fra University of Oxford. Hendes forskning drejer sig om at skabe en mere nuanceret og robust statistisk behandling af DNA som bevismateriale. Desuden udvikler hun metoder til at lave hurtige beregninger, bl.a. for at gøre det muligt at regne på komplekse DNA-sager.

NIELS LYNNERUP. Professor i retsantropologi ved Retsmedicinsk Institut ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, KU. Dr.med. og PhD i retsantropologi og biologisk antropologi. Forskningsophold ved Smithsonian Institution, Washington DC. Hans forskning er især om arkæologisk fundne skeletter og moselig, samt metoder til human identifikation.

THOMAS PAPE. Ph.d., zoolog og insektforsker med speciale i fluer. Ansat som lektor og kurator ved Statens Naturhistoriske Museum. Har indsamlet fluer fra utallige ekspeditioner og samarbejder med kolleger verden over om at beskrive og kortlægge de formodentlig hundredetusindvis af arter, der findes på vores planet. Samarbejder med amerikanske, europæiske og australske kolleger om at dokumentere den store variation i morfologi og biologi hos larver af især spyfluer og kødfluer og er med til at opbygge en database med DNA-sekvenser for de arter, som har særlig retsentomologisk interesse.