Zoologi: Sidste nyt fra forskningsfronten

Foredrag med Vin & Videnskab

RASMUS HELLER Ph.d., evolutions- og pattedyrforsker
JOHN FLENG STEFFENSEN Hajforsker, professor
MAGNUS WAHLBERG Hvalforsker, lektor
TOBIAS WEIDNER Kemiker, lektor

Vi har samlet fire førende videnskabsfolk, der alle arbejder med dyr. Det skal bl.a. handle om dværgelefanter, grønlandshajer, marsvin, frøer, moskusokser, antiloper, edderkopper og zebraer, når foredragsholderne fortæller om deres forskning inden for felter som genetik, fysiologi, adfærd, evolution og kemi.

I pausen serveres et glas vin (inkluderet i prisen).

NB: Tobias Weidners foredrag vil være på engelsk.

Bemærk: Kristine Vesterdorf og Inge Revsbech, der oprindeligt var på programmet, har beklageligvis været nødsaget til at sende afbud. I deres sted kommer hajforsker John Fleng Steffensen og hvalforsker Magnus Wahlberg.   

PROGRAM


Den gådefulde grønlandshaj
JOHN FLENG STEFFENSEN
Ph.d., haj- og fiskeforsker, professor v. Marinbiologisk Laboratorium i Helsingør, Københavns Universitet

John Fleng Steffensen var i medierne i sommers, fordi det var lykkedes ham og hans forskningsgruppe at filme grønlandshajen på 225 meters dybde ud for Grønland. Dette var blot seneste resultat af mange års forskning i det gådefulde og mytiske væsen, der overlever i dybderne i Arktis og bl.a. har gjort sig bemærket ved at kunne blive over 270 år gammel. John Fleng vil fortælle om de mest interessante og overraskende opdagelser, som deres undersøgelser af grønlandshajen har afstedkommet.    

Marsvin i fugleperspektiv
MAGNUS WAHLBERG
Havpattedyrforsker, bioakustiker, lektor og daglig leder af Marinbiologisk Forskningscenter, Syddansk Universitet

Magnus Wahlberg, der har arbejdet med hvaler i over 23 år, og hans kollegaer har i mange år forsket i Danmarks egen lille hval, marsvinet. Men der har stadig manglet en forståelse af nogle af de mest centrale dele af marsvinets liv: Hvor den føder sin unge, hvor lang tid ungen bliver hos moderen, og om marsvinet lever i flokke eller alene. For at opklare det har man tyet til ny teknologi i form af droner, der har gjort det muligt at observere marsvinene i fugleperspektiv. I aftenens foredrag vil Magnus fortælle om det unikke indblik i marsvinets skjulte liv, som flere års droneundersøgelser har givet. 

DNA-undersøgelser af verdens vilde pattedyr
RASMUS HELLER
Ph.d., evolutionsbiolog og DNA-forsker, adjunkt ved Sektion for Bioinformatik og RNA Biologi, Biologisk Institut, Københavns Universitet

I medierne har man de sidste par år kunne læse artikler med overskrifterne ”Skindet bedrager! Zebraer er meget mere forskellige end antaget”, ”Moskusoksen: Dyret, der ikke burde eksistere” og ”Pygmæelefanten på Borneo er stærkt truet af udryddelse”. Bag studierne står Rasmus Heller, der er førende ekspert i at bruge DNA til at undersøge pattedyrs evolution og, hvordan faktorer som mennesket og klimaændringer kan påvirke dyrenes ’genetiske diversitet’. Denne viden kan have stor betydning for bevarelsen af arterne i en tid, hvor naturen og de vilde dyr er pressede som aldrig før. Rasmus Heller vil fortælle om, hvordan nye genetiske metoder har skabt en revolution inden for studiet af vilde dyr, vi skal med på feltarbejde, og vi skal høre om de større perspektiver i hans undersøgelser.

Frøspyt, edderkoppefødder og andre inspirationer i dyrenes verden
TOBIAS WEIDNER
Lektor, Institut for kemi, Aarhus Universitet

”Dansk forskning opklarer den klistrede frøtunges hemmeligheder”. Det var overskriften på en nylig artikel på Ingeniøren. Formålet med studiet var dybt seriøst, nemlig udviklingen af en ny type lim. Manden bag undersøgelsen var den tyske, men danskboende kemiker Tobias Weidner, der søger inspiration i dyrenes verden og samarbejder med zoologer. Til dette foredrag vil han fortælle om de spændende potentialer, der ligger i krydsfeltet mellem kemi og zoologi.

BAG OM FOREDRAGSHOLDERNE


JOHN FLENG STEFFENSEN
Ph.d., professor ved Marinbiologisk Laboratorium i Helsingør, Københavns Universitet. Forsker i fisk og hajer, specielt deres respirations- og kredsløbsfysiologi og metaboliske tilpasninger til ekstreme miljøer (kolde og varme) i Arktis, Antarktis og troperne. Endvidere arbejder han med fisks svømmeenergetik og tilpasninger til at leve miljøer med reduceret iltindhold.


MAGNUS WAHLBERG
Lektor og daglig leder af Marinbiologisk Forskningscenter, Syddansk Universitet, i Kerteminde. Havpattedyrforsker med speciale i bioakustik. Han har arbejdet med hvaler i over 23 år, bl.a. arter som kaskelot, marsvin, spækhugger, øresvin og døgling.


RASMUS HELLER
Ph.d. og adjunkt på Biologisk Institut, Københavns Universitet. Hans forskning beskæftiger sig med populationsgenetik, evolutionær genetik, biodiversitet og conservation genetics hos større pattedyr. Han bruger DNA-analyser til at forstå pattedyrenes evolution, samt hvordan mennesker, klimaændringer, geografi og tilfældigheder kan forme arternes genpulje og dermed deres evne til at overleve på længere sigt.

TOBIAS WEIDNER
Tobias Weidner is an Associate Professor for Chemistry at Aarhus University. He received his PhD in physics from the University of Kassel in Germany. While he is a physicist by training his research moved more and more towards chemistry over the years. Before coming to Denmark, he has held positions at the University of Heidelberg, University of Washington (Seattle) and the Max Planck Institute for Polymer Research in Mainz. In Aarhus he enjoys studies of biological surfaces and is particularly excited about the chemical tricks animals use to hide, hunt and walk on walls.