Sissel-Jo Gazan & Christine Stabell Benn

Foredrag med Vin & Videnskab

SISSEL-JO GAZAN Forfatter, biolog
CHRISTINE STABELL BENN Professor i Global Health, vaccineforsker

I denne særudgave af Vin & Videnskab præsenterer vi den prisvindende forfatter Sissel Jo-Gazan og professor i Global Health, overlæge og vaccineforsker Christine Stabell Benn. De to har i en fem år lang periode haft en tæt kontakt ifm. Sissel Jo-Gazans roman Svalens Graf, et drama fra forskernes verden, hvor nogle vacciner fra WHO har fatale konsekvenser. Aftenen skal handle om at skrive romaner inspireret af den videnskabelige verden og om ny, opsigtsvækkende vaccineforskning, der kan få global betydning.

Svalens Graf, vinder af Læsernes Bogpris 2014, er en selvstændig efterfølger til SISSEL JO-GAZANS helt store gennembrud, Dinosaurens Fjer, der indbragte hende DR Romanprisen, blev kåret som Danskernes Yndlingskrimi 2000-2010 og er blevet oversat til 16 sprog. Begge er de blevet beskrevet som ”videnskabskrimier”. Sissel Jo-Gazan er uddannet biolog og laver meget grundig research til sine romaner for at skabe realistiske rammer til skønlitteraturen. Hun vil give et indblik i, hvordan hun griber det an som forfatter at kombinere videnskab og litteratur, ikke mindst samarbejdet med Christine Stabell Benn, der bragte hende til Afrika.  

Svalens Graf er inspireret af virkelige begivenheder, som CHRISTINE STABELL BENN har været med til at afdække i Afrika. Hun har de sidste 25 år arbejdet i Guinea Bissau, hvor hun er med til at lede et storstilet forskningsprojekt, der følger en befolkning på over hundrede tusinde og kigger på effekterne af forskellige slags vacciner. Undersøgelserne har givet banebrydende resultater; de viser, at vacciner har potentialet til at forbedre verdens sundhed markant og redde mange børn fra at dø af sygdomme. Men Christine Stabell Benn sætter også spørgsmålstegn ved nogle dominerende antagelser om vacciner, og det har sat gang i en international debat om WHO’s vaccinepolitik. Modstanden, som Christine Stabell Benn har mødt, fik hende til at spørge sig selv – og Sissel-Jo Gazan – om nogle kunne få lyst til at tage grovere midler i brug for at få hende til at tie.

I pausen serveres et glas vin (inkluderet i prisen).

FOREDRAGSHOLDERNE


SIDSEL-JO GAZAN
Forfatter, biolog


CHRISTINE STABELL BENN
Professor i Global Health, overlæge, vaccineforsker