Kæmpekrateret i Grønland, asteroider og truslen fra rummet

Foredrag med Vin & Videnskab

Udsolgt til dette arrangement

KURT H. KJÆR Professor i kvartærgeologi
LINE DRUBE Astrofysiker, asteroideforsker

Med på det berømte tidsskift Science’s liste over de ti største videnskabelige gennembrud i 2018 var den overraskende opdagelse af et kæmpekrater under Grønlands indlandsis. Krateret stammer fra et nedslag af en asteroide på størrelse med et bjerg. Professor KURT KJÆR, der stod i spidsen for det internationale forskerhold, som gjorde fundet, fortæller historien om opdagelsen og om, hvilke store effekter nedslaget kan have haft på Jordens klima.     

Asteroider regnes for en af de største trusler mod jordkloden. Hvad gør vi, hvis vi opdager et stort himmellegeme med kurs mod os? Den problemstilling har man i årevis arbejdet med på EU-Kommissionens projekter NEOShield og NEOShield-2, og astrofysiker LINE DRUBE har været en af eksperterne, der har deltaget i arbejdet. Hun vil fortælle om, hvordan vi kan beskytte Jorden mod truslen fra rummet. Asteroider har også tiltrukket megen interesse, fordi de indeholder kostbare mineraler, og man har visioner om i fremtiden at kunne lave minedrift på dem. Som et skridt i den retning nåede hele to asteroidemissioner frem til deres mål i 2018. Line Drube vil give et indblik i missionerne og fremtidsperspektiverne.

I pausen serveres et glas vin (inkluderet i prisen).

PROGRAM


Kæmpekrateret i Grønland
KURT H. KJÆR
Professor i kvartærgeologi, Center for Geogenetik, Københavns Universitet

Asteroider: rigdom og fare
LINE DRUBE
Ph.d., astrofysiker, projektkoordinator på DTU Space på ESA’s Swarm Mission, tidligere ansat på NEOShield/NEOShield-2

BAG OM FOREDRAGSHOLDERNE


KURT H. KJÆR Professor i kvartærgeologi og medstifter af Center for GeoGenetik. Har ledet og deltaget i mere end 20 ekspeditioner til Arktis siden 1996. Har arbejdet i en længere årrække med at forstå afsmeltningen af Grønlands indlandsis. Sideløbende har han arbejdet med at forstå fossilt DNA i forskellige geologiske miljøer helt tilbage til for 2,4 millioner år siden.


LINE DRUBE Ph.d. i astrofysik fra Københavns Universitet. Fra 2012-18 forsker og projektkoordinator på det Tyske Rumfarts Center i området igennem EU Kommissionens projekter NEOShield og NEOShield-2 (www.neoshield.net).  Hendes arbejde gik ud på at forske i asteroiders overflader og rummissioner til at teste metoder for at ændre banen af asteroider. Hun var desuden medlem af FN’s Space Mission Planning Advisory Group og koordinator for dens arbejdsgrupper om de retslige problemstillinger ved asteroideforsvars missioner. Siden december 2018 har hun været projektkoordinator på DTU Space på ESA’s Swarm Mission.