Fremtiden kommer

Foredrag med Vin & Videnskab

Udsolgt til dette arrangement

NIKOLAJ SONNE TV-vært, journalist
THOMAS BOLANDER Forsker i socialt intelligente robotter
JACOB GIEHM MIKKELSEN Professor, genterapiforsker
JØRGEN CHRISTENSEN-DALSGAARD Professor i astrofysik

Fremtiden kommer. Og det går stærkt! Vi har bedt fire kloge eksperter om at kigge i krystalkuglen og give deres bud på, hvor vi er på vej hen.

Det skal handle om kunstig intelligens, robotter, det genredigerede menneske og den ultimative fremtid, solsystemets endeligt.

Til arrangementet kan du møde robotten Pepper, som skal lære at forstå dig.

I pausen serveres et glas vin (inkluderet i prisen).

PROGRAM


Ai-ai-ai – kunstigintelligenssteppebrand
NIKOLAJ SONNE Journalist, TV-vært, tidligere vært på teknologiprogrammet So Ein Ding

Selvom du måske ikke tænker meget over det, er hverdagen allerede fuld af kunstig intelligens. Vi taler til (og med) Siri, Alexa og Google Assistant. Kunstig intelligens sorterer vores mails, forbedrer vores fotos og giver os de “bedste” søgeresultater. Selvkørende biler er lige om hjørnet, og potentialerne i de lærenemme maskiner er enorme. Det kan blive rigtig, rigtig godt. Så for spændingens skyld slutter Nikolaj Sonne af med et dystert twist og knastørre bud på, hvordan Ai bliver menneskehedens sidste opfindelse og ultimative undergang.

Kan robotter gøres socialt intelligente – og bør de blive det?
THOMAS BOLANDER Lektor ved DTU Compute, forsker i kunstig intelligens

Hvordan gør vi fremtidens computere, smartphones og robotter socialt intelligente, så det ikke kun altid er os, som skal prøve at forstå, hvordan maskinerne tænker, men de også kan begynde at forstå lidt af, hvordan vi mennesker tænker? Intelligens – hvad enten den er naturlig eller kunstig – handler ikke kun om at gøre, hvad man bliver bedt om, men også om selv at tilbyde hjælp eller foreslå alternative løsninger. Sådanne evner er hos os mennesker dybt forankret i den sociale intelligens: Evnen til at forstå andre og dermed interagere succesfuldt med andre. At lave computere og robotter med social intelligens er dog ikke helt ligetil. Det bliver ofte nævnt som værende blandt de tre vanskeligste menneskelige evner at efterligne på en computer. Thomas Bolander, der forsker i socialt intelligente robotter, vil snakke om udfordringer og mulige løsninger. Desuden vil han introducere os for robotten Pepper, som man efterfølgende kan hilse nærmere på i pausen.  

Det genredigerede menneske
JACOB GIEHM MIKKELSEN Professor MSO ved Institut for Biomedicin, Aarhus Universitet og leder af Giehm Lab

I november 2018 chokerede den omstridte kinesiske forsker He Jiankui verden ved at annoncere, at han havde skabt genredigerede babyer. Genteknologi giver fantastiske nye muligheder for sygdomsbehandling, men hvor langt kommer vi til at gå i ”forbedringen” af mennesker? Kommer vi til at se designerbørn og supermennesker? Professor Jacob Giehm Mikkelsen, der er en førende forsker i genterapi, vil give sit bud på fremtiden inden for genetisk redigering af mennesker.

Solsystemets endeligt
JØRGEN CHRISTENSEN-DALSGAARD Professor i astrofysik ved Aarhus Universitet og leder af Center for Stellar Astrofysik

Ud fra modeller og ikke mindst de senere års observationer af såkaldte stjerneskælv har forskerne en rimelig klar ide om, hvad der venter Solen, Jorden og de andre planeter i vores solsystem på den lange bane. Og fremtidsudsigterne er ikke så gode! Hvordan ender det hele? Og hvor lang tid har vi? Professor i astrofysik Jørgen Christensen-Dalsgaard, der forsker i Solen, og hvis forskningsgruppe spiller en ledende rolle i analysen af data fra NASAs Kepler- og TESS-missioner, fortæller om solsystemets fremtid og endeligt.

BAG OM FOREDRAGSHOLDERNE


NIKOLAJ SONNE
Journalist, historiefortæller, TV-vært og tænkehat, der har afsonet 10 års ubetinget på Danmarks Radio. Bl.a. vært på teknologi- og gadgetprogrammet So Ein Ding. Modtager af DR's Sprogpris.

THOMAS BOLANDER
Lektor ved DTU Compute på Danmarks Tekniske Universitet. Hans forskning er centreret om kunstig intelligens med særligt fokus på social intelligens. Målet er at kunne lave computere og robotter, som kan interagere socialt kompetent og fleksibelt med mennesker og andre robotter. Thomas Bolander er medlem af bl.a. SIRI-kommissionen, TechDK-kommissionen under Djøf og Ledernes Digitale Tænketank, som alle ser på fremtiden for kunstig intelligens i Danmark og dets samfundsmæssige betydning.

JACOB GIEHM MIKKELSEN

Professor ved Institut for Biomedicin ved Aarhus Universitet. Jacobs forskning koncentrerer sig om udvikling af redskaber til genterapi og genetisk behandling. Han har de seneste år specialiseret sig i brugen af den revolutionerende CRISPR-teknologi i biomedicinsk forskning med fokus blandt andet på, hvordan teknologien kan leveres til dyr og mennesker. Jacob har udviklet teknologier til produktion af transgene grise som dyremodeller for alvorlige sygdomme men er især interesseret i, hvordan ’genetic engineering’ implementeres i behandling af mennesker med sygdom. Jacob Giehm Mikkelsen er medlem af Det Etiske Råd.


JØRGEN CHRISTENSEN-DALSGAARD
Professor i astrofysik ved Aarhus Universitet og leder af Center for Stellar Astrofysik under Danmarks Grundforskningsfond. Han beskæftiger sig med Solens og stjernernes struktur og udvikling ud fra teoretiske modeller og analyse af observationer af sol- og stjerneskælv, bl.a. fra store satellitprojekter. Specielt spiller hans gruppe en ledende rolle i analysen af data fra NASAs Kepler- og TESS-missioner og leder opbygningen af SONG-teleskopnetværket, der skal sikre uafbrudte observationer fra et koordineret sæt af observatorier.