Store ukendte danske videnskabsfolk

Foredrag med Vin & Videnskab

TRINE DAHL-JENSEN Seismolog, seniorforsker
JESPER NIELSEN Lektor i indianske sprog og kulturer, forfatter
CHRISTOPHER JACOB RIES Videnskabshistoriker, ph.d.
BENT LINDOW Palæontolog, kurator

De var store i videnskabelige kredse i udlandet – en af dem har oven i købet et stykke af US Highway 1 opkaldt efter sig – men de er ukendte for de fleste herhjemme. I aften skal vi høre fire danske videnskabsfolks historier; om deres epokegørende arbejde og om deres udfordringer undervejs.

Det skal handle om seismologen Inge Lehmann, der opdagede Jordens kerne, arkæologen Frans Blom, som var med til at opdage mayaruiner i Mexico og Guatemalas bjerge og jungler, zoologen Marie Hammer, som tog på ekspeditioner verden rundt for at studere mosmider, undersøgelser der var med til at bevise den dengang kontroversielle teori om kontinenternes vandringer, og palæontologen og kunstneren Gerhard Heilmann.    

I pausen serveres et glas vin.  

PROGRAM


Dr. Inge Lehmann – opdagede jordens indre kerne
TRINE DAHL-JENSEN Seismolog, seniorforsker v. De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) 
Det var statsgeodæt og seismolog Inge Lehmann som påviste, at Jorden har en fast kerne. Hendes banebrydende geologiske opdagelser gjorde hende kendt i udlandet, specielt i USA, og hun nævnes blandt verdens ti mest prominente videnskabskvinder. Men i Danmark måtte hun kæmpe mod et mandsdomineret forskningsmiljø og bliv ikke ordentlig anderkendt. Seismolog Trine Dahl-Jensen, der faktisk ved en legatuddeling i 1991 mødte den da 103-årige Inge Lehmann, fortæller beretningen om en helt særlig forsker og personlighed.

Det urolige blod: Frans Blom, opdagelsesrejsende og maya-arkæolog
JESPER NIELSEN Ph.d., lektor i indianske sprog og kulturer v. Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier, Københavns Universitet, forfatter
Frans Blom var en af de ledende skikkelser i udforskningen af den præcolumbianske mayacivilisation og opdagelsen af mayaernes ruinbyer i Mexico og Guatemalas bjerge og regnskove i 1920-30erne. Jesper Nielsen, der er en af forfatterne til bogen "Restless Blood: Frans Blom, Explorer and Maya Archaeologist", fortæller den fascinerende historie om Bloms vej fra Danmark til Mexico, fra "palmeløg" i Hotel d'Angleterre til anerkendt mayaforsker. 

Fugle, øgler, engle og dæmoner: palæontologen og kunstneren Gerhard Heilmann
CHRISTOPHER JACOB RIES Ph.d. i historie med speciale i videnskabshistorie, Statens Naturhistoriske Museum
Billedkunstneren Gerhard Heilmann (1859-1946) var i sin samtid populær og velkendt for en bred produktion af malerier, porcelænsfigurer, grafisk design og bogillustrationer. I dag er han som kunstner næsten glemt. Men på Statens Naturhistoriske Museum hænger to malerier, som har udødeliggjort hans navn blandt dinosaurforskere verden over. Foredraget går bag om de to malerier og fortæller om et miskendt menneskes utrættelige kamp for videnskabelig anerkendelse i grænselandet mellem kunst og videnskab.

Marie Hammer: Mosmider, fortidige forbindelser og drivende kontinenter
BENT LINDOW Palæontolog, ph.d., kurator v. Statens Naturhistoriske Museum
Zoologen Marie Hammer (1907-2002) var en af Danmarks mest uforfærdede, vidtberejste og produktive forskere nogensinde. Inspireret af den i samtiden forkætrede hypotese om kontinentaldrift rejste hun på ekspeditioner til sværttilgængelige egne i alle fem verdensdele. Hendes forskning under svære forhold i de mikroskopiske mosmider påviste fortidige forbindelser mellem vidt adskilte kontinenter, og var et tidligt tværfagligt bevis for den nu veletablerede teori om pladetektonik. 

BAG OM FOREDRAGSHOLDERNE


TRINE DAHL-JENSEN. Seismolog og ansat som Seniorforsker ved De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS).  Ph.d. fra Uppsala Universitet. Har en særlig videnskabelig interesse i storskalastruktur i Grønland, fordeling af jordskælv i Danmark og Grønland samt andre seismologiske fænomener især i Grønland, fx glaciale jordskælv og fjeldskred.

JESPER NIELSEN. Ph.d., lektor i indianske sprog og kulturer v. Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier, Københavns Universitet. Forfatter til en lang række artikler og bøger om de mesoamerikanske kulturer, senest bl.a. "Restless Blood: Frans Blom, Explorer and Maya Archaeologist" (2017), sammen med Tore Leifer og Toke Reunert Sellner. Jesper Nielsens primære forskningsområder er skriftsystemer, ikonografi og religion i det gamle Mesoamerika, samt forskningshistorie. I 2014 modtog han Einar Hansens Forskningsfonds Pris for fremragende humanistisk forskning.

CHRISTOPHER JACOB RIES. Ph.d. i historie med speciale i videnskabshistorie. Ansvarlig for samlingen af videnskabshistoriske genstande ved Statens Naturhistoriske Museum. Han har især forsket og formidlet om geologiens, palæontologiens og kortlægningens historie.

BENT LINDOW. Ph.d., palæontolog og ansvarlig for samlingen af fossile hvirveldyr ved Statens Naturhistoriske Museum. Han har en stor passion for naturvidenskabens idéhistorie, foruden hans egen forskning, formidling og undervisning i blandt andet masseuddøen og fuglenes evolution.