Livet i ekstremer: Mennesker

Foredrag med Vin & Videnskab

Udsolgt til dette arrangement

MELISSA ILARDO (USA) Postdoc, evolutionsgenetiker
JOHNNY LUND BILLING PA/QA Manager, Danish Aerospace Company

Bemærk: Melissa Ilardos foredrag er på engelsk. 

Overskrifterne for denne aften er tilpasninger til ekstremdykning blandt havnomader og de store fysiologiske udfordringer ved at opholde sig lang tid i rummet. 

I Sydøstasien findes det havlevende nomadefolk bajau, der lever af skaldyr, som de dykker ned på bunden af havet for at indsamle. De foretager helt ekstreme dyk, der går ned til 70 meters dybde – uden ilt. Et netop publiceret studie, der har fået stor omtale i verdenspressen, har vist, at havnomaderne igennem evolutionen har udviklet for mennesker unikke dykkertilpasninger, som ellers kendes fra havpattedyr. Vi har inviteret forskeren bag studiet, amerikanske MELISSA ILARDO, til Danmark for at fortælle historien på Vin & Videnskab.

At befinde sig i rummet længere tid ad gangen er også et liv i ekstremer. Manglen på tyngdekraft har enormt skadelige indvirkninger på kroppen såsom tab af muskelmasse. Højteknologivirksomheden Danish Aerospace Company har leveret medicinske apparater til Den Internationale Rumstation, der gør det muligt at foretage præcise målinger på astronauter i vægtløs tilstand, og deltager i adskillige rumeksperimenter. JOHNNY LUND BILLING, der de sidste 13 år har arbejdet med udviklingen af disse medicinske rumapparater, fortæller om, hvad der sker med menneskekroppen, når tyngdekraften forsvinder, hvordan man undersøger det, og hvordan fremtiden inden for bemandet rumfart kan komme til at se ud.

I pausen serveres et glas vin.

PROGRAM


Born to dive deep: Adaptations in a group of Southeast-Asian sea nomads
MELISSA ILARDO Ph.d., evolutionsgenetiker, postdoc v. Department of Molecular Medicine, University of Utah 

Et liv i vægtløs tilstand: Bemandet rumfart i nutid og fremtid
JOHNNY LUND BILLING PA/QA Manager hos Danish Aerospace Company

BAG OM FOREDRAGSHOLDERNE


MELISSA ILARDO. PhD in Evolutionary Genomics with Professor Eske Willerslev at the University of Copenhagen. She is currently working as a postdoctoral researcher at the Department of Molecular Medicine, University of Utah. Her research focus is adaptation to extreme lifestyles and environments in modern humans.

JOHNNY LUND BILLING. PA/QA Manager hos Danish Aerospace Company i Odense. Med en baggrund som radiomekaniker og brandmand blev han i 2000 uddannet diplomingeniør fra svagstrømsretningen på Ingeniørhøjskole Odense Teknikum (i dag SDU). Har arbejdet som PTA ingeniør hos Wittenborg og udviklingsingeniør hos Danionics. De seneste 13 år har hans arbejdet bestået i udvikling af medicinske apparater til brug i rummet. ESA-certificeret inspector samt ESA-certificeret til at arbejde i kontrolrummet og styre udførelser af eksperimenter ombord på den internationale rumstation. Det omhandler også træning af astronauter før opsendelsen til rumstationen.