Virusser og vacciner – Københavns Universitet

SNM > Kalender > Virusser og vacciner


Foto: Shutterstock

Virusser og vacciner

Foredrag med Vin & Videnskab

THEA KØLSEN FISCHER Leder af Virologisk Overvågning og Forskningsafnit
KÅRE MØLBAK Professor, overlæge, faglig direktør
PETER HOLST Leder af Laboratoriet for Eksperimentel Vaccinologi
RAMONA TREBBIEN Influenzavirus-seniorforsker

Udviklingen af effektive vacciner har været blandt de allerstørste gennembrud inden for lægevidenskaben. Vacciner redder millioner af liv hvert år og forhindrer endnu flere i at blive syge. Men at være vaccinations- og virusforsker er et kapløb med tiden, for virusser udvikler og forandrer sig hurtigt, og nye epidemier opstår regelmæssigt. 

Til dette arrangement vil fire førende danske forskere fortælle om deres arbejde med at forstå og overvåge virusser og epidemier og med at udvikle nye, mere effektive vaccinationsformer. Det skal bl.a. handle om pandemier, influenzavaccine, HIV-vaccine og HPV-vaccine.                                         

I pausen serveres et glas vin. 

PROGRAM


Virus respekterer ingen grænser – kan vacciner beskytte os mod pandemiske trusler?
THEA KØLSEN FISCHER Professor, overlæge, leder af Virologisk Overvågning og Forskningsafnit, Statens Serum Institut
Hvad er et virus egentligt, og hvordan kan så lille en stump genetisk arvemateriale udgøre så stor en trussel? Thea Kølsen Fischer, leder af virusovervågning i Danmark, stiller skarpt på virusser. Hun beretter om de største virustrusler i vor tid og deler oplevelser fra felten med bekæmpelse af virusepidemier.

Influenzavacciner og -vaccinesvigt
RAMONA TREBBIEN Seniorforsker, dyrlæge, ph.d., influenzavirusforsker, Statens Serum Institut
Influenzavirus udvikler sig med stor hastighed, og det er derfor en stor udfordring at udvælge de rigtige kandidat-vira til den årlige sæsonvaccine mod influenza. Mange parametre er i spil, når der skal produceres en effektiv vaccine, men hvad sker der egentlig, når man i nogle sæsoner ser, at influenzavaccinen svigter? Det skal vi høre om fra Ramona Trebbien, der er en vigtig brik i Statens Serum Instituts varetagelse af den nationale virologiske overvågning af influenzavirus hos mennesker.

Vaccination mod HIV og HIV-lignende virus
PETER JOHANNES HOLST Lektor, læge, ph.d., leder af Laboratoriet for Eksperimentel Vaccinologi, Københavns Universitet
HIV-virusset forsøger umiddelbart efter infektion at overvælde immunforsvaret, så systemets sikkerhedsventiler slår fra. Traditionelle vacciner bekæmper virusset, men bidrager til at overvælde immunforsvaret. Peter Johannes Holst er leder af et skelsættende forskningsprojekt, der har udviklet en vaccine mod de mindst immunstimulerende dele af virusset; de har derved lavet en vaccine, som samarbejder med infektionen om at beskytte mod kronisk infektion.

HPV vaccinen: Hvad er op, og hvad er ned?
KÅRE MØLBAK Professor, overlæge, dr.med., faglig direktør, Statens Serum Institut
HPV vaccinen, som beskytter mod livmoderhalskræft, er kommet i modvind pga. mistanke om bivirkninger, som er blevet rapporteret siden 2013. I foredraget gennemgås denne historie, og Kåre Mølbak forsøger at udrede, hvad der er op, og hvad de er ned.

Bag om foredagsholderne


THEA KØLSEN FISCHER. Overlæge og leder af virusovervågning i Danmark på Virologisk Overvågning og Forskningslaboratorie, Statens Serum Institut samt professor i International Sundhed og Infektionssygdomme ved Syddansk Universitet. Ansvarlig for overvågning af influenzavirus, enterovirus (inkl. polio) mæslingevirus (morbilli), fåresyge (parotitis), røde hunde (rubella), smitsom leverbetændelse (hepatitis), roskilde syge (noro-,rota-, sapo-, og astrovirus) samt antiviral resistens. Forsker bl.a. i virologiske aspekter af sygdomme, nyopståede virustyper samt årsager til vaccinesvigt. Thea har som en af blot tre danskere gennemført uddannelse som ”disease detective” i håndtering af sygdomsudbrud og epidemier ved USA's Center for Disease Control and Prevention og har selv deltaget i bekæmpelse af flere større udbrud rundt om i verden, bl.a. rotavirusudbrud på Jamaica og Marburgvirus-udbrud i Angola.


RAMONA TREBBIEN. Uddannet dyrlæge fra Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole. Hun har siden specialiseret sig i virussygdomme og har en forskeruddannelse inden for virologi med hovedfokus på influenzavirus. Hun har i en årrække arbejdet med forskning og overvågning af svine-og fulgeinfluenzavirus på Veterinærinstituttet, DTU, og er nu på Statens Serum Institut, hvor hun er en vigtig brik i varetagelsen af den nationale virologiske overvågning af influenzavirus hos mennesker.


PETER JOHANNES HOLST. Leder af Laboratoriet for Eksperimentel Vaccinologi, Københavns Universitet siden 2011, ph.d. i sundhedsvidenskab i 2009 og læge i 2005. Har arbejdet i USA på Schering-Plough Research Institute med transgene modeller for AIDS-associeret cancer. Har siden 2005 været tilknyttet Institut for Immunologi og Mikrobiologi og publiceret arbejder indenfor vaccineteknologi, vaccination mod kroniske infektioner og immunterapi af kræft. Er medforfatter på 47 videnskabelige artikler og to offentliggjorte patentanmeldelser.


KÅRE MØLBAK. Læge (1985) og dr.med (2001). Siden 2003 har han været chef for den epidemiologiske afdeling på Statens Serum Institut, og siden 2017 faglig direktør for infektionsberedskabet samme sted. Hans forskningsområder spænder vidt indenfor infektionsepidemiologi og folkesundhed, herunder betydning af resistens for folkesundheden, zoonoser, herunder fødevarebårne sygdomme samt vaccinologi.