Dinosaurernes sande udseende – Københavns Universitet

SNM > Kalender > Dinosaurernes sande ud...


Foto: Robert Nicholls, Paleocreations.com.

Dinosaurernes sande udseende

Foredrag med Vin & Videnskab

JAKOB VINTHER Palæontolog, forsker i dinosaurernes farvemønstre
LUIS REY (Spanien/Mexico) Dinosaurillustrator

Vores forståelse af, hvordan dinosaurerne rent faktisk så ud, har ændret sig betragteligt i de seneste år. Ikke nok med at man har fundet ud af, at mange af dinosaurerne havde fjer, så har det til stor overraskelse også vist sig at være muligt at afsløre farvemønstre hos dinosaurer.

I fronten af det banebrydende arbejde med at rekonstruere dinosaurernes farver står en dansker: palæontolog Jakob Vinther. Ham har vi sat sammen med den verdensberømte dinosaurillustrator Luis Rey til en aften, der skal handle om, hvor langt man er nået i forståelsen af dinosaurernes sande udseende.   

Bemærk: Luis Reys foredrag er på engelsk. 

I pausen serveres et glas vin. 

Til arrangementet kan man købe og få signeret et udvalg af Luis Reys illustrationer. 

PROGRAM


Dinosaurernes farver: fra gætværk til videnskab
JAKOB VINTHER Palæontolog, geolog, ph.d., seniorlektor ved University of
Bristol, England
Vores forståelse af fortidens dyreliv, i særdeleshed dinosaurerne, har taget en markant drejning i de sidste årtier. Farvepigmenter kan bevares fossilt og har givet os et helt nyt vindue til, hvordan verden en gang har set ud. Jakob Vinther vil vise, hvordan videnskaben har fundet ud af, hvilke farver dinosaurer og andre af fortidens dyr havde, og hvad det fortæller om deres adfærd og miljøet, de levede i.

The art of reconstructing dinosaurs
LUIS REY (Spanien/Mexico) Palæokunstner, dinosaurillustrator
Luis Reys prisvindende illustrationer optræder i omkring 40 dinosaurbøger, og han er hovedillustrator på den kommende dinosaurudstilling på Geologisk Museum, der åbnede i februar. Med udgangspunkt i et stort udvalg af sine fantastiske illustrationer vil Luis Rey fortælle om, hvordan han griber udfordringen med at lave anatomiske rekonstruktioner af dinosaurer an.

Bag om foredragsholderne


JAKOB VINTHER. Seniorlektor ved University of Bristol i England. Cand.scient. i Geologi fra Københavns Universitet. Ph.d. i palæontologi og molekylær biologi fra Yale University, USA. Under sine studier opdagede han, at pigmenter bevares fossilt og begyndte at udvikle teknikker til at finde farvetegninger på dinosaurer. Derudover beskæftiger Jakob Vinther sig med dyrelivets oprindelse, den Kambriske Explosion, og udforsker 520 millioner år gamle fossilaflejringer i Nordgrønland med exceptionelle forekomster af organismer med bevaring af blandt andet muskelvæv, nervesystemer, øjne og tarme. Hans forskningsgruppe bruger også molekyler til at forstå organismers slægtskabsforhold og ”molekylære ure” til at bestemme evolutionært tempo, og hvornår dyregrupper opstod.


LUIS REY. Spansk-mexicansk kunstner og illustrator, nu bosiddende i London. Mest kendt for sit innovative arbejde med palæontologiske/anatomiske rekonstruktioner af dinosaurer (”dinosaur paleoart”). Hans illustrationer optræder i omkring 40 dinosaurbøger og på talrige udstillinger på naturhistoriske museer samt ikke mindst på forsiden af ca. 60 science fiction-, fantasy- og gyserbøger. Amatørpalæontolog og medlem af Society of Vertebrate Paleontology og The Dinosaur Society. Var en af pionererne i debatten om de fjerede dinosaur.