Videnskaben bag Historien om Danmark – Københavns Universitet

SNM > Kalender > Historien om Danmark

Foto: Tollundmanden

Videnskaben bag Historien om Danmark

Foredrag med Vin & Videnskab

JEANETTE VARBERG Arkæolog, museumsinspektør, forfatter
KURT VILLADS JENSEN Professor i middelalderhistorie, forfatter

En af årets mest sete og omtalte tv-produktioner har været DR-dokumentarserien ”Historien om Danmark”. Til dette arrangement dykker vi ned i videnskaben bag ved historien i selskab med to af eksperterne, der optræder i serien, arkæolog Jeanette Varberg og professor i middelalderhistorie Kurt Villads Jensen, som sammen har skrevet en uddybende bog om danmarkshistorien, der blev udgivet i forbindelse med serien.

Tilsammen fører de historien frem til Reformationen. De vil fortælle om stenalder, bronzealder, jernalder, vikingetid og middelalder, rensdyrjægere og de første bønder, om moselig, skattefund og våbenofringer, om hærgende vikinger og fromme missionærer, om kirker og kunst, om blodige borgerkrige og om blomstrende hofkultur. Jeanette Varberg dækker de første 13.000 år af historien, og Kurt Villads Jensen stille skarpt på middelalderen.

I pausen serveres et glas vin.

Bag om foredragsholderne


JEANETTE VARBERG Museumsinspektør på Moesgaard Museum. Her var hun med til at planlægge og opbygge det nye Moesgaard Museums arkæologiske og etnografiske udstillinger som faginspektør. I 2014 udgav hun bogen Fortidens Slagmarker - krig og konflikt fra stenalder til vikingetid på Gyldendal. For bogen og sin formidling modtog hun DR’s Rosenkjærpris i 2014 og Blixenprisen for årets faglitterære udgivelse i 2015. Hun er forfatter og medforfatter til mange artikler og bogkapitler og har redigeret flere antologier. I 2014 fik hun sit internationale gennembrud med opdagelsen af, at 3400 år gamle glasperler fundet i Danmark stammer fra det gamle Egypten og Mesopotamien. Hendes hovedudgivelser ligger inden for nordeuropæisk bronzealderforskning, krig, migration, handel og religion. Hun er en aktiv formidler af sit fag i form af foredrag, medvirken i radio og TV, kronikker, debatindlæg (Altinget.dk) og som fast analytiker på DR Historie. I 2017 medvirkede i DR's historieserie Historien om Danmark som en af de eksperter, der udtaler sig om de forskellige perioder, og sammen med Kurt Villads Jensen skrev hun en uddybende bog om Danmarks Historie, som blev udgivet i forbindelse med serien.


KURT VILLADS JENSEN Professor i middelalderhistorie ved Stockholms Universitet, tidligere på Syddansk Universitet. Specialist i middelalderens teorier om krig – hvorfor man slog ihjel – og i middelalderlig militærhistorie – hvordan man slog ihjel. Han har arbejdet med korstogene i Østersøen og på den Iberiske Halvø, men også med middelalderens kulturmøde, mission, kristne skrifter om islam, jødedom og hedninge. De senere år har han blandt andet undret sig over, hvordan man i middelalderen egentlig forstod den fysiske verden og sansernes betydning for at tro på Gud.