Sidste nyt fra kræftforskningen – Københavns Universitet

SNM > Kalender > Kræftforskning

Foto: Shutterstock

Sidste nyt fra kræftforskningen

Foredrag med Vin & Videnskab

LISA FRANKEL Adjunkt, humanbiolog, kræftforsker
KRISTIAN HELIN Professor, kræftforsker, direktør
KIRSTEN GRØNBÆK Professor, overlæge, kræftforskningsleder
INGE MARIE SVANE Professor, overlæge, centerleder

Kræftforskningen er inde i en rivende udvikling disse år, og danske forskere er blandt verdens førende inden for feltet. Aftenens program byder på fire prominente kræftforskere, der vil fortælle om deres forskning og præsentere nogle af de nyeste og mest lovende gennembrud inden for forskningen i og behandlingen af kræft.

I pausen serveres et glas vin.

PROGRAM


Når raske celler bliver til kræftceller: hvad går der egentlig galt?
LISA FRANKEL Ph.d., adjunkt, humanbiolog, kræftforsker, Biotech Research and Innovation Centre

Hvad er kræft, hvorfor opstår det, og hvorfor er det så svært at behandle? Lisa Frankel vil forsøge at besvare disse simple, men vigtige spørgsmål. Og hun vil fortælle om et nyt og lovende område indenfor kræftforskningen, autofagi. Autofagi er en proces, der er nødvendig for vores cellers velbefindende og overlevelse. Men når autofagien ikke fungerer, kan der udvikles kræft. Hvorfor sker det, og hvordan kan vi udnytte denne viden til at udvikle nye behandlingsstrategier?

Epigenetikkens betydning for celleidentitet og udvikling af kræft
KRISTIAN HELIN Professor og direktør, Biotech Research and Innovation Centre (BRIC), Københavns Universitet, leder af Center for Epigenetics og gruppeleder ved Danish Stem Cell Center (DanStem)

Hvad er epigenetik? Hvilken betydning har epigenetikken for vores cellers hukommelse og funktion, og hvordan leder ændringer i epigenetiske proteiner til kræft? Dette er nogle af de spørgsmål, Kristian Helin vil forsøge at svare på. Desuden vil han fortælle om, hvordan indsigten i de epigenetiske styringselementer kan anvendes til udvikling af nye behandlinger for kræftpatienter.

Forstadier til leukæmi: hvor tidligt kan de opdages og kan/skal de behandles?
KIRSTEN GRØNBÆK Professor og overlæge med ansvar for MDS behandling på Hæmatologisk Afdeling, Rigshospitalet og Biotech Research and Innovation Centre

Leukæmi og præleukæmi er aggressive sygdomme, som er vanskelige at behandle med de lægemidler, vi har i dag. Ny forskning viser, at man hos nogle personer kan påvise forstadier til leukæmi mange år før, sygdommen udvikles. Det er dog ikke alle med disse forandringer, som udvikler leukæmi, og da den leukæmibehandling, vi har i dag, ikke er ufarlig, er det en stor udfordring at afgøre, hvem der skal behandles og hvornår. Kirsten Grønbæks forskningsgruppe forsker bl.a. i, hvad der gør, at forstadierne udvikler sig til leukæmi.

Immunterapi: en ny effektiv måde at behandle kræft
INGE MARIE SVANE Professor, overlæge, kræftforsker, centerleder ved Center for Cancer Immunterapi

Immunterapi er et paradigmeskifte i vores måde at angribe kræftsygdomme, og den vil føre til omfattende ændringer i kræftbehandlingen henover de næste år. Hvilke former for immunterapi findes der? Hvordan virker den? Hvilke patienter har gavn af den? Og er det rigtigt, at patienter med udbredt sygdom kan blive helbredt?

 

Bag om foredragsholderne


LISA FRANKEL Assistant Professor i molekylærbiologisk kræftforskning ved Biotech Research and Innovation Centre, Københavns Universitet. Uddannet humanbiolog fra Københavns Universitet og har siden arbejdet på Kræftens Bekæmpelse og på Biotech Research and Innovation Centre, Sundhedsvidenskabelig Fakultet, Københavns Universitet. Har gennem 11 år arbejdet med at klarlægge de molekylære mekanismer, der ligger til grund for udviklingen af kræft, i de sidste 8 år med et særligt fokus på ikke-kodende RNA og autofagi.


KRISTIAN HELIN Professor og direktør, Biotech Research and Innovation Centre (BRIC), Københavns Universitet. Leder Center for Epigenetics og gruppeleder ved Danish Stem Cell Center (DanStem). Uddannet civilingeniør (kemi) på Danmarks Tekniske Universitet og ph.d. fra Københavns Universitet. Tidligere postdoc på Harvard Medical School, gruppeleder hos Kræftens Bekæmpelse og afdelingsleder på European Institute of Oncology, Italien. Forskningen i hans laboratorium er fokuseret på at forstå de molekylære mekanismer, der har betydning for, hvorfor og hvordan kræft opstår og udvikler sig. De fokuserer specielt på, hvordan såkaldte epigenetiske regulatoriske mekanismer og stamceller er involveret i udviklingen af kræft. Dette har ført til mange epokegørende videnskabelige opdagelser. Disse opdagelser har også ledt til, at de stiftede biotekselskabet Epitherapeutics, hvis mål var at udvikle nye lægemidler. Selskabet blev solgt til en stor amerikansk virksomhed for to år siden.


KIRSTEN GRØNBÆK Professor og overlæge, med ansvar for MDS behandling, på Hæmatologisk afdeling, Rigshospitalet og Biotech Research and Innovation centre (BRIC), Københavns Universitet. Næstformand i Forskningsrådet og i den Nordiske MDS gruppe. Uddannet Læge fra Syddansk Universitet og dr. med. fra København Universitet. Har arbejdet på de hæmatologiske afdelinger i Odense, Herlev og Rigshospitalet og har forsket på Kræftens Bekæmpelse, hos professor Per Guldberg. Nu har jeg den ene fod i klinikken på Rigshospitalet og den anden i forskningen i mit laboratorium på BRIC, hvor jeg leder en gruppe som forsker i molekylære forandringer ved leukæmi og lymfekræft.


INGE MARIE SVANE Professor i cancerimmunterapi ved Københavns Universitet, overlæge på onkologisk afdeling, Herlev Hospital samt centerleder ved forskningscenteret Center for Cancer Immunterapi. Har forsket i cancerimmunologi og cancerimmunterapi igennem 25 år med særligt fokus på cellulær immunterapi og cancervacciner. Leder ph.d.-uddannelsesprogram i Klinisk Cancerforskning ved Københavns Universitet. Modtog tidligere i år Kræftens Bekæmpelses hæderspris for sit dedikerede arbejde med kræftpatienter og kræftforskning.