Microsculpture: Insekternes skjulte verden – Københavns Universitet

SNM > Kalender > Microsculpture

Foto: Levon Biss (C)

Microsculpture: Insekternes skjulte verden

Foredrag med Vin & Videnskab

LEVON BISS (England) Fotografen bag fotoudstillingen Microsculpture
JES SØE PEDERSEN Insektforsker, evolutionsbiolog, lektor
THOMAS PAPE Insektforsker, taksonom, lektor

Levon Biss’ foredrag vil være på engelsk.

Fra maj til november 2017 udstiller Statens Naturhistoriske Museum den unikke og anmelderroste særudstilling Microsculpture med kæmpestore og usædvanligt smukke insektportrætter, der går tæt på de seksbenede væsner, som man aldrig har set dem før. Vi har inviteret manden bag de veritable kunstværker, den prisvindende engelske fotograf Levon Biss, til Danmark for at optræde på Vin & Videnskab og fortælle om den komplicerede proces med at kreere billederne. Og så skal vi møde de to førende danske insektforskere Jes Søe Pedersen og Thomas Pape, der giver et indblik i nye, spændende opdagelser fra insekterne skjulte verden.

I pausen serveres et glas vin.

PROGRAM


The creation of Microsculpture
LEVON BISS
Prisvindende fotograf

Når et insekt fotograferes gennem et mikroskop, kan der kun stilles skarpt på en meget lille del af dyret. Men er man tålmodig og dedikeret som Levon Biss, kan flere tusinde af sådanne mikroskop-billeder samles til ét fotografi, hvor hele insektets krop er i knivskarpt fokus. Hvert af de 30 gigantiske insektportrætter i Microsculpture er således skabt ud fra ca. 8.000 individuelle fotografier. Kombineret med en præcis og ofte individuel belysning af hvert enkelt billede giver det et enestående indblik i insekters kompleksitet og skjulte skønhed. Levon Biss fortæller om skabelsesprocessen bag Microsculpture.


Insekternes samfund – og vores
JES SØE PEDERSEN
Evolutionsbiolog, insektforsker, lektor ved Center for Social Evolution og Biologisk Institut, Københavns Universitet

I mere end 120 millioner år har naturen udviklet særdeles avancerede og meget forskellige samfund hos myrer, bier, hvepse og termitter. Den nyeste forskning viser, at der ikke hersker fuld harmoni, men en fin balance mellem konflikt og samarbejde. Og rejser spørgsmålet, om vi ved at se på myrer også kan lære noget om os mennesker


Insekternes forunderlige verden
THOMAS PAPE
Taksonom, insektforsker, lektor ved Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet

Vi lever i en verden, som er fuld af insekter, men de fleste er helt ukendte. Hvert år opdager vi tusindvis af nye insektarter, og måske findes der 10 millioner i alt. Insekter indgår på helt forunderlig vis i en masse biologiske samspil med både andre dyr, planter, svampe, protozoer og bakterier – og langt de fleste insekter er vidunderligt komplicerede.

Bag om foredragsholderne


LEVON BISS Britisk fotograf født i London. Gennem de sidste 20 år har hans fotografier udviklet sig, og hans nysgerrighed har ledt ham til at arbejde på tværs af en række fotografiske genrer, herunder reportage, sport og portræt. Han har udstillet sit arbejde rundt om i hele verden, og hans værker er en del af både museale og private samlinger. I løbet af sin karriere har Levon modtaget adskillige priser, og i 2016 blev han overrakt en ”Fellowship to the Royal Photographic Society”. Besøg www.levonbiss.com for mere information om Levon Biss’ arbejde.


JES SØE PEDERSEN Lektor ved Center for Social Evolution og Biologisk Institut, Københavns Universitet. Uddannet i feltet mellem evolution, økologi, genetik og adfærdsbiologi med ph.d. fra Aarhus Universitet og ophold ved Rice University, Houston. Arbejdet 1998-2001 på Université de Lausanne i Schweiz inden ansættelse ved Københavns Universitet. Forsker i social adfærd og særligt, hvordan myrer kan danne invasive superkolonier.


THOMAS PAPE Lektor ved Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet. Uddannet i systematisk entomologi med ph.d. fra Københavns Universitet og et års ophold på Smithsonian Institution i Washington, DC. Arbejdet 1994-2004 på Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm og som docent ved Stockholms Universitet. Leder af Sektion for Biosystematik på Statens Naturhistoriske Museum. Forsker i taksonomi, systematik, fylogeni og evolution af fluer.